Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 01.08.2011.
18:54 >> 20:47h
Vestionline A

Vlasi: Zbog pomoći švercerima Beograd odložio pregovore

"Dijalog Beograda i Prištine o carinskom pečatu odložen je na zahtev Srbije, kako bi se švercerima omogućilo da preko prelaza Jarinje i Brnjak na Kosovo mogu da švercuju robe koliko god hoće, bez ikakve kontrole sa kosovske strane," izjavio je u Sarajevu politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi. "Nijedna država to ne dozvoljava, ne dozvoljavamo ni mi", rekao je on u izjavi za sarajeviski Sensservis.

On je objasnio da je nakon odlaganja razgovora na snagu stupila mera Vlade u Prištini da se uspostavi reciprocitet u robnoj razmeni.

Azem Vlasi

Vlasi je rekao da "Kosovo nije zatvoreno za ulazak roba iz Srbije, ali je traženo da se omogući nesmetan ulazak robe u Srbiju i kroz Srbiju sa carinskim pečatom Kosova."


"Srbija kaže da to ne priznaje jer bi priznavanje pečata značilo priznanje Kosova. Mi smo rekli izvinjavamo se, ali reciprocitet mora da se uspostavi", rekao je Vlasi.

Vlasi je istakao da "Kosovo može da ima razumevanje za unutrašnju situaciju u Bosni i Hercegovini (BiH), ali ne može da shvati da se BiH u svemu u odnosima sa Kosovom 'ponaša kao da je ono deo Srbije.'"


On je naglasio da "BiH ne priznaje lične dokumente građana Kosova, čak i svoje bošnjačke dijaspore, što Priština ne razume."

U "klinču" sa Slobom Miloševićem

 

Azem Vlasi je u SFR Jugoslaviji bio na visokim partijskim i državnim položajima.


Završio je Pravni fakultet u Prištini a od maja 1986. obavljao je funkciju predsednika Saveza komunista Kosova i Metohije.
 

Slobodan Milošević i Azem Vlasi

Na toj dužnosti bio je do jeseni 1988. godine kada je došao u sukob sa najvišim rukovodstvom Srbije, pošto se suprotstavio ustavnim i političkim promenama koje je najavljivao Slobodan Milošević, a kojima je Kosmetu trebalo oduzeti visok stepen autonomije zagarantovan Ustavom 1974. godine.

 

U znak podrške Vlasiju, na KiM su organizovani masovni protesti Albanaca koji su kulminirali februara 1989. godine kada su se u rudniku Stari Trg rudari zabarikadirali u svoja okna, zahtevajući obustavu najavljenih promena.

 

Rukovodstvo Slovenije pružilo je podršku rudarima, što je izazvalo revolt građana u Srbiji.

 

Više od milion građana, na mitingu u Beogradu 28. februara, zatražilo je hapšenje Vlasija, što se i dogodilo početkom marta 1989. godine, kada je policija ugušila proteste Albanaca na Kosmetu. Vlasi je osuđen zbog "kontrarevolucionarne aktivnosti". Iz zatvora je izašao aprila 1990. godine.


Kasnije je radio kao advokat i politički savetnik nekolicine albanskih političara sa Kosmeta, među kojima i Agima Čekua, te nekadašnjeg predsednika Vlade u Prištini Bajrama Kosumija..

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2011. 19:01
Da sam se ja pitao ti bi sa svim rudarima u starom trgu bio pod vodom, nego zahvali svom drugu Slobi.
Ponedeljak 01.08.2011. 19:15
Док је Саније Хисени, румена у лицу и знојава од трчања, предавала штафету, Тито и он су је гледали .... Тито је оладио, Азем се усвињио а Саније ... у Канади лечи људе.
Ponedeljak 01.08.2011. 21:17
Vlasi , pa zar te nije sramota da izadjes u javnost ? Slusala sam tvoje komsije u Herceg Novom pre 5 godina, tamo gde imas stan , sta ti kazu za Nadiru ! Pa ona ima toliko putera na glavi da bi ti trebao da se sakrijes ispod zemlje ! Mislim na njen svaleraj . Kazu prvi momak (u Bosni odakle ti je inace Nadira) kosarkas Srbin, drugi svaler u Pristini opet Srbin, treci svaler opet u Pristini novinar poznati da ga ne imenujemo opet Srbin...deca vam po Americi... Kada uzivas takvu demokratiju na Kosovu zasto ne dovedes i decu tamo ? Jadno jadni idi pod jorgan i pojavljus se pred masu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online