Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.08.2018.
08:38
Vestionline, Tanjug A

Standard: Velike sile bi da utiču na Balkan

Austrijski list "Standard" piše da i Evropska unija, Rusija, Kina, SAD i Turska koriste trgovinu i politiku kako bi učvrstili uticaj na Balkanu.

youtube.com/WonderWhy
 

Navodi se da Rusija ne želi da Makedonija uđe u NATO i da zbog toga nastoji da podrije istorijski sporazum Grčke i Makedonije o rešenju spora oko imena. Podseća se da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno objavio da su grčki biznismeni, simpatizeri "ruske stvari", pokušali da podmite ljude da izazovu nasilje u Makedoniji.

Bečki list piše da su službenici ruske ambasade u Atini čak pokušali da novcem privole političare, poslovne ljude i monahe na Atosu da deluju protiv rešenja pomenutog spora oko imena i podseća da je Atina u julu proterala te diplomate, nakon čega je i Moskva pokušala da protera grčke diplomate, a Atina je posle toga povukla ambasadora iz te Moskve.

Dnevnik navodi da analiza investicija i odnosa pokazuje da su države Jugoistočne Evrope

odavno duboko povezane sa EU, pri čemu je i dalje najjači politički uticaj Zapada. Navodi se da mnoge zemlje ipak nisu u EU, a Rusija pokušava da iskoristi taj vakuum da bi ostvarila uticaj iz geopolitičkih razloga.

Direktor Centra za Jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber za "Standard" kaže da su to omogućili nedostatak angažovanja EU i ambivalentan stav SAD.

- Rusija koristi slabost drugih - navodi Biber.

On ocenjuje da rusko delovanje u Grčkoj ipak svedoči o sve većoj nervozi Moskve.

- U slučaju implementacije sporazuma Grčke i Makedonije i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Rusija bi izgubila važne adute. Ostala bi im još samo Bosna za izazivanje nevolja - tvrdi Biber.

"Standard" piše da se u Bosni i Hercegovini to ometanje odavno i prilično snažno oseća i iznosi tvrdnju da je Putinov najbolji vazal na Balkanu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji koji prema ovom listu čini sve da spreči integraciju BiH u NATO ili EU.

Dnevnik navodi da je u BiH, međutim, aktivna i turska vlada. Navodi se da se putem medija kao što su "Stav, "Faktor" i novinska agencija "Anadolija", sprovodi hajka na pristalice propovednika Fetulaha Gulena i podseća da je prilikom najnovije posete turskog predsednika Sarajevu u maju Izetbegović je izjavio da je Erdogana poslao "Alah".

Navodi se da Turska u BiH finansira pre svega obnavljanje džamija i vrši kulturnopolitički uticaj, a da je Kosovo još podložnije uticaju Ankare.

Austrijski list podseća da je turska obaveštajna služba u martu otela u Prištini šest turskih državljana bliskih Gulenovom pokretu Hizmet.

Navodi se da Kina, koja se ekonomski intenzivno angažuje, vidi region u prvom redu kao faktor koji treba da joj omogući ulazak na zapadnoevropsko tržište.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.08.2018. 09:34
По неке од тих "великих сила" би да иселе Србе са Балкана.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online