Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 31.07.2011.
19:44 >> 23:37h
Vestionline A

Otvoreni prelazi Brnjak i Jarinje

Administrativni prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka otvoren je oko 18 i 30, nakon što je taj punkt na putu Kosovska Mitrovica – Ribariće posetio komandant Kfora Erhard Biler. I Administrativni prelaz Jarinje na severu Kosova otvoren je oko 21.30 za putnički saobraćaj.

Administrativni prelaz ponovo otvoren za sobraćaj
 

Saobraćaj je, nakon što je u potpunosti obustavljen juče popdne, otvoren za putničke automobile i autobuse, a zatvoren je za kamione i vozila koja prevoze robu iz Srbije.

Šefu pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislavu Stefanoviću i ministru za Kosovo i Metohiju Goranu Bogdanoviću vojnici Kfora nisu dozvolili ulaz na Kosovo i Metohiju na administartivnom prelazu Jarinje, saznaju "Vestionline".

Kontrolu saobraćaja vrše pripadnici francuskog i marokanskog Kfora, pogranični i lokalni policajci Kosovske policije.

Na samom prelazu pojačano je prisustvo vojnika Kfora, a Biler se nakon posete ovom prelazu uputio u pravcu Zubinog Potoka.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kaže da je Kfor počeo na prelazu Brnjak da propušta putničke automobile i autobuse, ali da još nema prometa robe i kamiona. Prema njegovim rečima, na prelazu Brnjak i dalje su kosovski carinici.

Ivanović: Dobar znak

 

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je delimično otvaranje administrativnog prelaza Brnjak dobar znak koji pokazuje da Kfor shvata ozbiljnost situacije.

 

"Taj potez mogao bi da znači vraćanje Kfora u okvire mandata proisteklog iz rezolucije 1244", rekao je Ivanović. On smatra da Kfor ovakvim potezima može da stvori stabilnu bezbednosnu situaciju i povoljnu klimu za politički dijalog.

 

"Kfor ne treba da bude pristrasan jer samo kao takav može biti ozbiljan faktor za održavanje mira na ovim prostorima" rekao je Ivanović.

"Tražimo da se oni dislociraju i da se na prelaz Brnjak vrate pripadnici kosovske policije", rekao je Ristić.

"Dobar potez međunarodne zajednice"

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da je otvaranje prelaza Jarinje dobar potez međunarodne zajednice. On je, međutim, naveo da to ne znači da Srbi "treba da se uspavaju" i odustanu od barikada na putevima jer još nisu ispunjeni zahtevi Srbije da se na prelazima Jarinje i Brnjak nalaze samo pripadnici Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti.

Pre otvaranja prelaza, nešto posle 21 čas uklonjene su metalne barikade i bodljikava žica sa tog punkta, a potom je prošlo oko 20 "hamera" sa američkim vojnicima, koji su otišli u bazu iznad prelaza Jarinje.

Srbi su i prethodnu noć proveli na na barikadama na severu Kosova, koje su postavljene na putevima koji vode prema admninistraivnim prelazima na kranjem severu Kosmeta, a prema njihovim rečima noć je protekla mirno i bez incidenata.

  

"Prvi korak ka sporazumu"
 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borko Stefanović ocenili su da je otvaranje punktova Jarinje i Brnjak prvi korak u postizanju trajnijeg dogovora, koji bi omogućio uklanjanje barikada na putevima.

Stefanović i Bogdanović razgovaraju sa Bilerom

Bogdanović i Stefanovć, koji su stigli na punkt Jarinje, kažu da se angažovanje državnog vrha Srbije i razgovori koje su njih dvojica imali u toku dana sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom i predstavnicima EU isplatilo i da su dva administrativna prelaza otvoreni za putnički saaobraćaj.

“To će biti prvi korak, nadam se, u stvaranju jednog trajnijeg dogovora“, rekao je Stefanović neposredno po dolasku na prelaz Jarinje i dodao da je stoga neophodno da on i Bogdanović nesmetano uđu na Kosovo i Metohiju i nasatve razgovore sa Bilerom i predstavnicima EU.

“Ovo rešenje je privremeno“, rekao je Stefanović za RTS i naveo da će se u svakom slučaju težiti tome da se postigne dogovor da stanje bude onako kako je bilo u trajnom smislu što će istog momenta povući uklanjanje barikada.

Ostaje da nastavimo razgovore i ovo je bio prvi pozitivan korak generala Bilera koji je time pokazao da razume situaciju, ozbiljnost i postupa i shvata svoj mandat na pravi način. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.07.2011. 20:49
LEPOSAVIĆ - Četiri borbena vozila Kfora su oko 20.30 časova došla do srpske barikade kod Leposavića, ali su se posle nekoliko minuta okrenula i vratila nazad, javio je dopisnik Kurira. Oklopni transporteri su se pojavili uz pravca Golo Brdo i zastali su pred srpskom barikadom. Ipak, posle samo nekoliko minuta okrenuli su se i otišli. Srbi su ostali mirni i sve je prošlo bez incidenata. Само ви ударајте минусе,нису они џабе отворили пролаз,дај боже да није како мислим,5 година сам био у босни за време рата,сва ми је тактика позната.
Nedelja 31.07.2011. 20:55
19.30 - Косовски министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи сматра да би долазак високог званичника ЕУ Роберта Купера у Београд и Приштину требало да убрза разговор две стране, како би дијалог био настављен што пре, а не у септембру. Какав црни разговор више,блокада целе Србије,скидајмо говно.
Nedelja 31.07.2011. 22:35
Вест је донела велико олакшање наркоманима (биће свежег хероина) а шта ће донети јадном народу видећемо. У сваком случају, бити добро неће.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online