Nedelja 31.07.2011.
19:44 >> 23:37h
Vestionline

Otvoreni prelazi Brnjak i Jarinje

Administrativni prelaz ponovo otvoren za sobraćaj
 

Saobraćaj je, nakon što je u potpunosti obustavljen juče popdne, otvoren za putničke automobile i autobuse, a zatvoren je za kamione i vozila koja prevoze robu iz Srbije.

Šefu pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislavu Stefanoviću i ministru za Kosovo i Metohiju Goranu Bogdanoviću vojnici Kfora nisu dozvolili ulaz na Kosovo i Metohiju na administartivnom prelazu Jarinje, saznaju "Vestionline".

Kontrolu saobraćaja vrše pripadnici francuskog i marokanskog Kfora, pogranični i lokalni policajci Kosovske policije.

Na samom prelazu pojačano je prisustvo vojnika Kfora, a Biler se nakon posete ovom prelazu uputio u pravcu Zubinog Potoka.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kaže da je Kfor počeo na prelazu Brnjak da propušta putničke automobile i autobuse, ali da još nema prometa robe i kamiona. Prema njegovim rečima, na prelazu Brnjak i dalje su kosovski carinici.

Ivanović: Dobar znak

 

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je delimično otvaranje administrativnog prelaza Brnjak dobar znak koji pokazuje da Kfor shvata ozbiljnost situacije.

 

"Taj potez mogao bi da znači vraćanje Kfora u okvire mandata proisteklog iz rezolucije 1244", rekao je Ivanović. On smatra da Kfor ovakvim potezima može da stvori stabilnu bezbednosnu situaciju i povoljnu klimu za politički dijalog.

 

"Kfor ne treba da bude pristrasan jer samo kao takav može biti ozbiljan faktor za održavanje mira na ovim prostorima" rekao je Ivanović.

"Tražimo da se oni dislociraju i da se na prelaz Brnjak vrate pripadnici kosovske policije", rekao je Ristić.

"Dobar potez međunarodne zajednice"

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da je otvaranje prelaza Jarinje dobar potez međunarodne zajednice. On je, međutim, naveo da to ne znači da Srbi "treba da se uspavaju" i odustanu od barikada na putevima jer još nisu ispunjeni zahtevi Srbije da se na prelazima Jarinje i Brnjak nalaze samo pripadnici Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti.

Pre otvaranja prelaza, nešto posle 21 čas uklonjene su metalne barikade i bodljikava žica sa tog punkta, a potom je prošlo oko 20 "hamera" sa američkim vojnicima, koji su otišli u bazu iznad prelaza Jarinje.

Srbi su i prethodnu noć proveli na na barikadama na severu Kosova, koje su postavljene na putevima koji vode prema admninistraivnim prelazima na kranjem severu Kosmeta, a prema njihovim rečima noć je protekla mirno i bez incidenata.

  

"Prvi korak ka sporazumu"
 

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom Borko Stefanović ocenili su da je otvaranje punktova Jarinje i Brnjak prvi korak u postizanju trajnijeg dogovora, koji bi omogućio uklanjanje barikada na putevima.

Stefanović i Bogdanović razgovaraju sa Bilerom

Bogdanović i Stefanovć, koji su stigli na punkt Jarinje, kažu da se angažovanje državnog vrha Srbije i razgovori koje su njih dvojica imali u toku dana sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom i predstavnicima EU isplatilo i da su dva administrativna prelaza otvoreni za putnički saaobraćaj.

“To će biti prvi korak, nadam se, u stvaranju jednog trajnijeg dogovora“, rekao je Stefanović neposredno po dolasku na prelaz Jarinje i dodao da je stoga neophodno da on i Bogdanović nesmetano uđu na Kosovo i Metohiju i nasatve razgovore sa Bilerom i predstavnicima EU.

“Ovo rešenje je privremeno“, rekao je Stefanović za RTS i naveo da će se u svakom slučaju težiti tome da se postigne dogovor da stanje bude onako kako je bilo u trajnom smislu što će istog momenta povući uklanjanje barikada.

Ostaje da nastavimo razgovore i ovo je bio prvi pozitivan korak generala Bilera koji je time pokazao da razume situaciju, ozbiljnost i postupa i shvata svoj mandat na pravi način. 

2024 © - Vesti online