Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 30.07.2011.
20:11 >> 20:43h
Vestionline A

Dijalog spas, Kuper stiže na pregovore

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić izjavila je da će posrednik EU Robert Kuper početkom iduće nedelje posetiti Beograd i Prištinu s porukom da je dijalog jedino rešenje za trenutnu situaciju na Kosovu.

Robert Kuper dolazi u Beograd i Prištinu
 

"Poruka s kojom gospodin Kuper dolazi je jasna: dijalog je jedini put do rešenja", rekla je Kocijančić.


Zvaničnik Saveta EU koji je želeo da ostane anoniman rekao je da će Kuper u Beograd doputovati "najverovatnije u ponedeljak", ali ni on nije mogao izneti bilo kakve druge detalje, rekavši da je poseta još uvek u fazi razrade.

Kfor na oprezu, čeka političke razgovore

Portparol Kfora Hans Vihter izjavio je da je situacija na severu Kosova mirna, ali da još ima potencijala za nasilje.

Kfor pred blokadama u Rudaru
 

Vihter je za radio Slobodnu Evropu kazao da je sastanak komandanta Kfora Erharda Bilera i srpskih zvaničnika uvod u "početak političkih razgovora na visokom nivou sledeće nedelje", koji bi možda mogli da daju neka rešenja.

Posle sastanka komandanta Kfora sa šefom beogradskog pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem, prema Vihterovim rečima, nisu proizašli specifični rezultati, već je "samo bilo razmena mišljenja i informacija".

On je dodao da su o tome sada obaveštene i međunarodna zajednica i vlada u Beogradu.

Švajcarci bi mogli da uklanjaju barikade na Kosovu

 

Švajcarski dnevnik "Biler tagblat" tvrdi da je jedan vod švajcarskog kontigenta Kfora upućen na sever Kosova radi eventualnog uklanjanja barikada koje su postavili kosovski Srbi.

 

Petnaest vojnika je pristiglo u kamp Kfora u Novom Selu, rekao je portparol švajcarskog kontigenta Fransoa Firer za švajcarski list. Oni čekaju na zeleno svetlo.

Kfor često traži švajcarske vojnike za specijalne zadatke, a među njima ima puno vozača bagera, koji se pretežno koriste za uklanjanja teških predmeta, navodi "Biler tagblat".

 

U ispunjavanju svog zadatka oni će biti štićeni od drugih vojnika međunarodnihn snaga, a prema pisanju švajcarskog dnevnika barikade bi na mogućnost da su postavljene i eksplozivne naprave proveravale jedinice za deminiranje.

“Ovo će biti početak političkih razgovora na visokom nivou sledeće nedelje. Možda će doći do nekih rešenja na višem političkom nivou", rekao je portparol snaga NATO u pokrajini.

"Kfor nije politička institucija. Mi moramo da podržimo ljude ovde, zadržimo sigurno i bezbedno okruženje i povećamo slobodu kretanja. I moramo da utvrdimo da li je potrebno da se upotrebi nasilje da bi se očistio put”, izjavio je Vihter dodajući da bi, da je Kfor upotrebio silu u petak, prilikom blokade puta u Rudaru, to prouzrokovalo krvoproliće.

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2011. 21:06
Kuper ima jasan zadatak, u okviru rezolucije Parlamenta Evrope od 19 januara gde piše da na osnovu rezlolucije Srbije od 9 septembra 2010 pišaju Srbima u oko.Braćo Srbi, HITNO treba doneti RATNI zakon, ko nije SRBIN napolje iz politike i uprave, a ovih 250 brava u Skupštini pravac u kamenolom na vaspitno popravni rad.
Subota 30.07.2011. 23:06
nema od tog nista gledacemo se mi sa albancima kroz nisan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online