Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 30.07.2011.
01:18
Vestionline, Press A

Srbija protestuje zbog francuskog filma

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je od ministarstava kulture, spoljnih poslova i pravde da hitno reaguju povodom francuskog filma "U kavezu" koji Albance predstavlja kao žrtve trgovine ljudskim organima.

Ruganje žrtvama, upozorava Bruno Vekarić

"Film predstavlja najgrublje ruganje stvarnim žrtvama zločina i bavi se zamenom teza", rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Prema rečima Vekarića, film pokušava da relativizuje izveštaj predstavnika Saveta Evrope Dika Martija i predstavlja klasičan propagandni film koji se ruga trgovini ljudskim organima.

Specijalni izvestilac SE Dik Marti u svom izveštaju navodi da su žrtve trgovine ljudskim organima bili Srbi, Romi i drugo nealbansko stanovništvo, koje je OVK otimala na Kosovu i Metohiji i prebacivala na sever Albanije gde su im vađeni unutrašnji organi, koji su kasnije prodavani po celom svetu za veliku sumu novca.

 

Zamenjene uloge žrtve i dželata

Film, s druge strane, tretira Albance kao žrtve trgovine organima a Srbe kao krivce. Naime, kosovski Albanci finansirali su snimanje filma o trojici Srba koji kidnapuju i ubijaju ljude kako bi prodavali njihove organe.

Film je imao premijeru u oktobru prošle godine, samo mesec dana pre nego što je specijalni izvestilac SE Dik Marti objavio izveštaj o zločinima kosovskih Albanaca.

U glavnim ulogama su francuska bolničarka Kerol i dvojica njenih kolega.

Kada su se spremali da napuste KiM, prema scenariju, kidnapuju ih trojica maskiranih muškaraca, Srba, i odvode u kuću klanicu u jednom selu koja podseća na "žutu kuću" iz Martijevog izveštaja.

Kušner rukovodio projektom?


Beogradski “Pres“, pozivajući se na izvor iz vrha srpskog pravosuđa, kaže da je celim projektom snimanja ovog sramnog filma rukovodio doskorašnji francuski ministar Bernar Kušner.

 

Sada i u filmskim vodama: Bernar Kušner

“Naši operativni podaci govore da je film tog Francuza finansiran novcem kosovskih Albanaca, a da je celim projektom rukovodio lično Bernar Kušner. Verovatno su saznali šta sadrži Martijev izveštaj, pa su tim filmom imali nameru da umanje njegov efekat“, tvrdi sagovornik “Presa“.


Kušner je inače poznat po nipodaštavanju Martijevog izveštaja, pa se tako tokom posete Kosovu 2. marta 2010, na pitanje zna li nešto o trgovini organima u “žutoj kući", najpre glasno nasmejao, a potom rekao: “Da li ste bolesni? Šta je to 'žuta kuća'?!"


Tadašnji ministar se tu nije zaustavio, pa je krajem prošle godine izjavio da sumnja u tačnost navoda iz Martijevog izveštaja, odnosno da je Tačijeva “Drenička grupa" imala ikakve veze sa trgovinom organa.

Film, međutim, nije dobro prošao ni kod francuske publike, a ni u drugim zemljama Evrope.

Kako je napisano u odjavnoj špici, glavne uloge tumače glumci poreklom sa ovih prostora, kao i da je film baziran na istinitim događajima.

Kusta: Film je srećom jako loš

Reditelj Emir Kusturica kaže da je film "U kavezu" konkurisao na Kanskom festivalu, ali nije uspeo da prođe. On tvrdi da je ovaj film jasan pokazatelj kako ne umemo da branimo nacionalne interese.

Snimamo pogrešne filmove, smatra Emir Kusturica

"Umesto što snimamo filmove koji govore o otuđenosti na Novom Beogradu, bilo bi mudrije da se bavimo drugim temama, među kojima su i stravični zločini u 'žutoj kući', gde su nam rezali telo i vadili organe. Sva je sreća što taj film neće mnogo doprineti već lošem imidžu koji imamo, jer je izgleda jako loš film", smatra Kusturica.

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2011. 02:23
Jesu li to ona "nasa braca" jos od Soluna ? UA!
Subota 30.07.2011. 02:28
Што да се чудимо, увек је и било тако.Злочинци су величани а по стварним жртвама се пљувало,тако је увек било са нашим напаћеним народом.
Subota 30.07.2011. 07:57
Ништа чудно за ''обавештени'' свет!Екипа мрзитеља Срба,на челу са Кушнером,само наставља давно започет и веома добро плачен посао.Очекујем да следечи ''филм''(ако се то уопште и може назвати филмом!) приказује како Срби једу живу муслиманску,шиптарску...децу и да на неком од силних фестивала освоји престижну награду!У жирију би могли бити ''умни'' људи попут Наташе,Чеде,Дерете...Поздрав ''болесним'' минусашима који су ми раном зором поправили расположење!Само наставите брисати плусеве а дописивати минусе,не дајте се омести у болесној мржњи према неистомишљеницима! Лепо је немати ништа заједничко са таквима!Не разликујете се од ових што нас ''прљају''!Чак им и помажете,вас 4-5, као пљувачи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online