Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Četvrtak 28.07.2011.
21:03 >> 01:48h
Srna, Beta A

Šutanovac: Ko je ohrabrio Tačija?

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac smatra da je teško predvideti da li se ulazi u period smirivanja situacije ili eskalacije sukoba na Kosmetu i da je pogrešna izjava kovoskog premijera Hašim Tačija da će na severu Kosova po svaku cenu uspostaviti red i zakon.

Dragan Šutanovac: Tači samo želi da dobije podršku

Šutanovac kaže da je Tači "ušao u jednu spiralu grešaka i očigledno želi da dobije simpatije ekstremnog dela albanskog društva i obezbedi neku podršku".

"Mislim da to čak nije ni pametno i da će upravo biti ugroženi bezbednost i mir ukoliko bude pokušavao na silu da reši ovo pitanje", rekao je Šutanovac za B92, navodeći da Tači nije predvideo šta sve može da se desi i da se našao u ćorsokaku iz kojeg treba da izađe, a to je da se sve vrati na početne pozicije.

On je naveo da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo da se bilo koje pitanje na Kosmetu rešava "pod okriljem mraka" te ocenio da je "očigledno Tačijev gen koji ima još od 90-ih godina preovladao i da se ne ponaša na državnički način, kako želi da se prikaže".

Šutanovac je naveo da i on ima izvesne sumnje, kao i predsednik Srbije Boris Tadić i drugi srpski zvaničnici, da se Priština ne bi odlučila na ove poteze da nema podršku nekoga moćnijeg kao Vašington i neke druge moćne zemlje, ali da za te sumnje nema dokaze.

On je naveo da je bezbednost Srba na Kosovu ugrožena i ponovio da Srbija želi da se svi problemi rešavaju na miran način i od samog početka apeluje na sve strane da se uzdrže i da se nađe rešenje dijalogom.

"Građani ne treba da paniče, trudimo se da spustimo tenzije", rekao je Šutanovac.

Susret predstavnika Vojske Srbije i Kfora na niškom aerodromu

 

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general Milan Bjelica razgovarao je sinoć na niškom vojnom aerodromu sa zamenikom komandanta Kfora generalom Markom Seronom o stanju na Kosovu i u Kopnenoj zoni bezbednosti.

 

"Zamenik komandanta Kfora upoznao je generala Bjelicu sa aktivnostima koje Kfor preduzima za normalizaciju stanja na Severu Kosova i Metohije i obezbeđenje mira i sigurnosti na celoj teritoriji Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Vojske Srbije.

 

U saopštenju se navodi da je reč o vanrednom sastanku na visokom nivou Zajedničke komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma, koju čine komisija komande Kfora i komisija predstavnika snaga bezbednosti Srbije.

 

"General Serona rekao je da Kfor ostaje spreman i odlučan da obavi svoje zadatke i posebno istakao značaj saradnje Vojske Srbije i Kfora na sprečavanju destabilizacije stanja duž administrativne linije s KiM", navodi se u saopštenju.

 

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Vojske Srbije, dvojica generala razmenila su mišljenja o opštem stanju bezbednosti na Kosovu i u Kopnenoj zoni bezbednosti "u svetlu nedavnih događaja na administrativnim prelazima Rudnica i Tabalije".

 

Bjelica je informisao generala Seronu da Vojska Srbije "pojačano obezbeđuje administrativnu liniju i budno prati dešavanja na terenu".

 

On je izarazio očekivanje da će Kfor ostati neutralan i ocenio da je nasilje neprihvatljivo i da Vojska Srbije ostaje privržena mirnom rešavanju problema.
 

NATO: Nasilje na Kosovu neprihvatljivo, dijalog jedini put

 

Savet NATO i partnerske zemlje u Kforu su u Briselu, razmotrili stanje na Kosovu i "zauzeli jasno stanovište da je nasilje neprihvatljivo", a da je "nastavak dijaloga jedini put napred".

 

Kako je rekla portparolka Karmen Romero, zemlje koje imaju svoje trupe u Kforu, "izrazile su punu podršku akcijama koje Kfor preduzima da pomogne stabilizaciji stanja i smanjivanju zategnutosti".

 

"NATO snažno traži da Kfor nastavi da u tesnoj saradnji s Euleksom, u sklopu svog mandata, sprovodi mere za očuvanje bezbedne i opasnosti lišene situacije", rekla je Romero.

 

Kako je istakla Romero, "Kfor sada sprovodi dogovor dve strane i štiti bezbednost svih strana" na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 21:10
krme, flekavi, rampadzija, prasak...ma, dedinjski klan, da ne nabrajam...
Četvrtak 28.07.2011. 21:11
Колико дана траје криза, а министар одбране се тек сада јавља и то са коментаром на нивоу курсаџије.
Četvrtak 28.07.2011. 21:14
"želi da dobije simpatije ekstremnog dela albanskog društva i obezbedi neku podršku". - budalo dosovska.. Pa on ima podršku celog svog "parlamenta" a šta Vi jado imate iza sebe? Devojku iz grada? Vi i vaš flekavi sa idolima imate neke sumnje? Pazi majku mu? Pa jeste li vi uopšte obavešteni o situaciji na KosMetu? Jel vi uopšte znate da su tamo SRBI NAPADNUTI i da nema šta da se sumnja - SRBI SU NAPADNUTI a NAPADNUTA JE I DRŽAVA SRBIJA - to je, inače ista ona Država čije generalije Vam stoje u gornjem levom uglu na platnom listiću i koje možete da proverite, bar jednom mesečno? " trudimo se da spustimo tenzije " - spustili ste Vi gaće i to odavno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online