Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Utorak 26.07.2011.
01:02 >> 02:15h
Beta A

Šiptari zauzimaju administrativne prelaze, moguća eskalacija sukoba

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi potvrdio je za prištinsku Televiziju KTV da je počela akcija zauzimanja prelaza Jarinje i Brnjak, na severu Kosova.

Bajram Redžepi
 

Štaviše, izveštači Radiotelevizije Kosova sa lica mesta potvrdili su da su specijalne policijske jedinice Rose u ponedeljak uveče preuzele prelaz Brnjak, da su u blizini prelaza Jarinje koji nastoje da zauzmu, ali da put blokiraju četiri kamiona sa peskom i grupa lokalnih Srba.


Za te prelaze bila je odgovorna carina Euleksa, a na njima su radili i Srbi koji su zaposleni u policiji Kosova.


U Euleksu je rečeno da su od predstavnika medija saznali za akciju kosovskih specijalnih jedinica Rosa, da još ne mogu ništa da kažu, ali da će se uskoro oglasiti.


Ivanović: Situacija napeta, gest nepromišljen

Oliver Ivanović

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović upozorio je da bi situacija na severu Kosova mogla da "eskalira", nakon večerašnje akcije kosovske policije na administrativnim prelazima sa Srbijom, Brnjak i Jarinje.


"Situacija je prilično napeta, to je nepromišljen gest za koji nema obrazloženja", rekao je Ivanović govoreći o odluci prištinske strane da specijalna jedinica policije preuzme prelaze Brnjak i Jarinje.


Ivanović je istakao da je razgovarao s predstavnicima međunarodne zajednice i da očekuje reagovanje Kfora i Euleksa. Ivanović je ukazao da se "glavna napetost očekuje ujutru" i da postoji opasnost da situacija "eskalira".


"Kada se to nadoveže na odluku o zabrani ulaska robe, to pokazuje veoma koherentan plan", rekao je državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Kfor dovodi pojačanje na prelaz Brnjak, Srbi se brane kamenicama

Izveštači Radiotelevizije Kosova koji su pratili pripadnike specijalnih jedinica kosovske policije u akciji preuzimanja prelaza Brnjak i Jarinje na severu Kosova, javili su posle ponoći da je situacija mirna i da nije bilo incidenata.

 

Prelaz Brnjak

Izveštač sa prelaza Brnjak, koji je kosovska policija preuzela, javio je da za oko sedamdeset pripadnika Policije Kosova stiže pojačanje Kfora. Policija ima informacije da je prema prelazu Brnjak krenulo oko sto Srba.

 

Srbi kod Leposavića, kako je javio novinar RTK, nastavljaju sa blokadom puta na koji su, pored parkiranih kamiona sa peskom, doneli i balvane.

 

Prema izveštaju RTK, Srbi su kamenicama zasuli i nekoliko vozila Kfora koja su se tu dovezla, nakon čega su se pripadnici Kfora povukli.

Stefanović i Bogdanović na Kosovu

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović potvrdio je da su on i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović hitno otišli na sever Kosova, gde su specijalne jedinice Kosovske policije (KPS) preuzele administrativni prelaz Brnjak.
 

Erhard Biler, komandant Kfora

Kako javlja KIM radio, u Rudaru kod Zvečana više stotina Srba je blokiralo magistralni put kamionima i automobilima. Na kolovoz je istovaren šljunak. Okupljene je obišao i komandant Kfora, nemački general Erhard Biler, od koga je zatraženo da se specijalci Kosovske policije odmah povuku sa teritorije opštine Zvečan.


Preuzimanje administrativnog prelaza Brnjak kod Zubinog Potoka potvrđeno je iz nekoliko izvora. Građani Zubinog Potoka su se okupili i stoje naspram prelaza.


Prema informacijama KIM radija, za sada nema incidenata, ali situacija je vrlo napeta i lako može da izmakne kontroli. Vojnici Kfora su tampon između specijalaca Kosovske policije i građana. Veruje se da je ova akcija specijalaca KPS planirana da bi na administrativnim prelazima blokirali ulazak robe iz Srbije

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 01:05
Тадићу ПИЧКЕТИНО! Дачићу ПИЗДО!
Utorak 26.07.2011. 01:47
Волео бих да видим оног да оде доле и да подвикне арнаутима - ћутите, имајте поштовање. ПОШТОВАЊЕ! Ал тај се вероватно слади на некој плавокрвој свадби...
Utorak 26.07.2011. 01:03
Коначно сте се сетили објавити...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online