Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 24.07.2011.
01:14

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Umesto Savine kuće stočna pijaca

Kažu da je svaki kamen u okolini Novog Pazara istorija i da Stari Ras treba posetiti bar jednom u životu. Mada je u ovim krajevima nastala prva srpska država, mnogi iz Beograda, Kraljeva, Niša, Novog Sada i drugih srpskih gradova nikada ne posete ovaj kraj, ali zato stignu da vide Efes i Troju u Turskoj, Olimp u Grčkoj, katedralu u Barseloni....


 

Petrova crkva dobila novi parking
 







Dr Dobrosav Nikodinović, predsednik udruženja Ras i organizator manifestacije Nemanjin deževski sabor, smatra da direktori škola u Srbiji vode nakaradnu politiku:

- Umesto da đake dovedu u Stari Ras da vide svetska kulturna dobra pod zaštitom Uneska i da na samom izvoru istorije nešto nauče, nastavnici ih vode na more u Tursku.

SVEDOK VEKOVA: Amir Agin han u Novom Pazaru
 


Profesor i publicista iz Novog Pazara Mirko Popovac ističe da mnoga deca u Srbiji nikad nisu čula za Deževsku dolinu, niti za Miščiće, rodno selo svetog Save.
 

- I Ministarstvo prosvete je krivo što ne stimuliše đake i njihove nastavnike da dođu u Stari Ras i osete duh svojih predaka i svoje istorije. Da sve bude još tužnije, ni Novi Pazar se mnogo ne trudi da dovede što više gostiju. Ovdašnji političari i verski lideri ekstremnim izjavama i pretnjama kao da se trude da ih oteraju. Deževa gde je bila Nemanjina saborna crkva i Savino rodno selo Miščići zarasli su u korov, a stručnjaci polemišu oko toga gde je stvarno bio Stari Ras. Po ranijoj teoriji arheologa dr Marka Popovića, Stari Ras je bio na Pazarištu, na putu za Sopoćane. Međutim, akademik Jovanka Kalić i njena ekipa otkrili su još jednu lokaciju na brdu Gradina nedaleko od Petrove crkve i tvrde da je tamo bio Stari Ras. Nikada nisu seli za sto da raščiste ovu dilemu. Mi koji ovde živimo verujemo da su i Pazarište i Gradina bili samo utvrđenja starog Rasa, a da je pravi Ras bio na mestu današnjeg Novog Pazara. Nažalost, mnogi dokazi su već uništeni - kaže Popovac.


Poplava je prošle godine znatno oštetila temelje Nemanjine saborne crkve u Deževi podno Golije koja je sagrađena u mestu gde su se bogu molili Stefan Nemanja, Stefan Prvovenčani, kralj Uroš Nemanjić, kraljevi Milutin i Dragutin.... Mada je odavno planirana, obnova crkve još ne počinje. Ništa se ne gradi ni u selu Miščići gde je rođen Rastko Nemanjić - sveti Sava.

Savine kuće odavno više nema, a u blizini je otvorena stočna pijaca. Osim na Savindan, u Miščiće ne dolaze ni đačke ekskurzije, ni turisti.

Radovi na Đurđevim stupovima
 


Pre sankcija i ratova, najviše zbog Sopoćana, Petrove crkve, Starog Rasa i Đurđevih stupova, a delom i zbog vrednih spomenika islamske arhitekture poput danas zatvorene Altun-alem džamije, godišnje je dolazilo po 100.000 turista, a svaki deseti bio je stranac. Bilo je i gostiju iz Japana, Koreje, Australije, Kanade, Amerike....


U Novom Pazaru je tek nedavno otvorena turistička organizacija gde kažu da rade punom parom, da su organizovali dolazak grupe slovenačkih turista i da uskoro stiže veća grupa gostiju iz Turske. Turistička ponuda Novog Pazara uskoro ulazi i u katalog Svet na dlanu poznate turističke agencije Kontiki. Novca za veća ulaganja nemaju, ali kada su spomenici u pitanju, očekuju pomoć države.

Država je preko preduzeća Putevi Srbije pomogla da se izgradi parking i novo stepenište do Petrove crkve, Ministarstvo kulture finansira obnovu Đurđevih stupova, u planu je restauracija starog konaka u porti Sopoćana i asfaltiranje puta do manastira Crna reka kod Tutina, uklesanog u litice planine Mokre gore, koji mnogi nazivaju srpskim Ostrogom. U planu je adaptacija spomenika islamske arhitekture kao što su Amir-agin han, Isa-begov hamam i Gradski bedem u Novom Pazaru, kupatilo u Novopazarskoj banji....

Protojerej Tomislav Milenković, starešina Petrove crkve, kaže da su predviđeni još neki radovi u najstarijoj hrišćanskoj bogomolji na Balkanu:

- Mnogo nam znači novi prilaz ovoj svetinji, očekujemo bolju posetu ovog leta...

 Džamiju zatvorila svađa

Altun-alem džamija, svetinja sa zlatnim alemom - dragim kamenom već tri godine je, zbog sporenja u Islamskoj zajednici, zatvorena i nedostupna za turiste. Njen dugogodišnji imam Hasib Suljević kaže da je to ogromna šteta za Novi Pazar i ceo ovaj kraj. 

 

Gradi se tvrđava u Sjenici
 

Muhedin Fijuljanin, šef resora za kulturu Bošnjačkog nacionalnog veća, najavljuje da će u Sjenici, uz pomoć turske agencije Tika, biti ponovo izgrađena gradska tvrđava:


- Tvrđava je sa kulama i džamijom sultana Murata Četvrtog dominirala gradom, a nepotrebno je porušena posle Drugog svetskog rata. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.07.2011. 01:48
Bravo za tekst! Decenijama prosvetari prave dilove sa turist.organizacijama kako bi im dupe videlo puta u odgovarajućem pravcu prema ciljanoj destinaciji,a Srpska istorijska mesta,spomenici i obeležja kao da neko namerno gura pod tepih istorije. Naravno,možemo državu kriviti za ovaj grub klizeći start međ' staklene noge našeg nacionalnog bića,ali najbolje da se svako od nas potrudi u svom okruženju da neguje i ukazuje na slavna mesta naše istorije kao što to čini ovaj novinar. U N.Pazaru sam bio poslednji put 1996.i to čisto poslovno,ne čak ni turistički,a nisam stigao ni do manastira Sopoćani. Obećavam svima na portalu da ću prvom prilikom obići Stari Ras. Živi bili pa videli!
Nedelja 24.07.2011. 08:12
Историја се понавља. Турци по Србији граде тврђаве а Срби се свађају припити уз лампеке. Све више сумњам да су Турци у историји морали много да ратују да ви овде владали 1/2 миленијума.
Nedelja 24.07.2011. 12:16
A sta ako je Meksikanac Roberto Salinas Prais, koji je zakljucio da se stara Troja nalazi, ne u Turskoj, nego u Gabeli kod Metkovica u Hercegovini zaista bio u pravu??? Ukoliko niste culi za tu tezu, ili niste vidjeli do sada nista o tome, predlazem da se pogleda ova emisija od 20.05.2011: http://www.youtube.com/watch?v=mcIQdgzfdpM Takodje na web stranici "Pesic i Sinovi" je opisano sve to sto Roberto tvrdi, i gdje se kaze: "ISTRAŽIVAČ: ROBERTO SALINAS PRAJS SRUŠIO JOŠ JEDAN MIT" ili "Ilijada na staroslovenskom"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online