Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.12.2009.
01:41
Tanjug A

Prikupljanje informacija o neželjenim reakcijama na vakcinu

Tokom vakcinacije građana protiv novog gripa A (H1N1) biće prikupljane informacije o svim eventualnim neželjenim rekcijama, izjavio je direktor Centra za praćenje neželjenih reakcija pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Ivan Kovačević.

Direktor Kovačević je posle izdavanja dozvole za korišćenje vakcine protiv novog gripa u Srbiji novinarima kazao da će biti primenjivane "uobičajene aktivnosti", ali i organizovana i intenzivnija saradnja sa nosiocem dozvole kako bi bio napravljen svojevrsta Akcioni plan i tako pomoglo u praćenju neželjenih dejstava.

Kovačević je kazao da je to neophodno učiniti da bi lekar imao uvid u to da li je nešto navedeno kao neželjeno dejstvo ili ne, a da bi sve ono što je neočekivano prilikom vakcinacije trebalo da bude prijavljeno.


Kovačević je kazao da će biti uspostavljena i intenzivnija saradnja sa Institutom Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" u koji bi lekari prosleđivali informacije o eventualnim neželjenim reakcijama, a oni potom dolazile u ALIMS, dužan da prikupi takve podatke.


Kovačević je kazao da postoji i program za praćenje neželjenih dejstava koji je prosledila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i da će svi podaci iz Srbije biti unošeni u bazu podataka SZO u koju se slivaju informacije iz svih zemalja gde je vakcina u prometu.


"Veoma je važno da zdravstveni radnici budu informisani da treba da prijave neželjeni desjtvo ili svaki simptom koji bi mogao da ukaže na to, i da o tome obaveste direktno Agenciju ili 'Batut'", kazao je Kovačević.


Kovačević je naglasio da je vakcina protiv novog gripa u prometu već nekoliko meseci i da do sada u svetu nije bilo alarmantnih i zabrinjavajućih reakcija.


Na konferenciji za novinare u ALIMS rečeno je, takođe, da će i nove količine vakcina koje su tokom dana stigle u zemlju biti ispitane jer se prema Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima tako postupa sa svakom serijom koja uđe u Srbiju.


Direktor Nacionalne kontrolne laboratorije u ALIMS Slavko Marković kazao je da je reč o novoj seriji koja nije ista kao prethodna i je ispitivanje uobičajena procedura ukoliko se jedna serija transportuje dva puta, u različitom vremenskom periodu i pri temperaturnim razlikama.


Vakcinacija građana Srbije počeće u četvrtak u podne u svim Domovima zdravlja u Srbiji, najavilo je Ministartsvo zdravlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online