Četvrtak 17.12.2009.
01:41
Tanjug

Prikupljanje informacija o neželjenim reakcijama na vakcinu

Direktor Kovačević je posle izdavanja dozvole za korišćenje vakcine protiv novog gripa u Srbiji novinarima kazao da će biti primenjivane "uobičajene aktivnosti", ali i organizovana i intenzivnija saradnja sa nosiocem dozvole kako bi bio napravljen svojevrsta Akcioni plan i tako pomoglo u praćenju neželjenih dejstava. Kovačević je kazao da je to neophodno učiniti da bi lekar imao uvid u to da li je nešto navedeno kao neželjeno dejstvo ili ne, a da bi sve ono što je neočekivano prilikom vakcinacije trebalo da bude prijavljeno.


Kovačević je kazao da će biti uspostavljena i intenzivnija saradnja sa Institutom Institut za javno zdravlje Srbije "Batut" u koji bi lekari prosleđivali informacije o eventualnim neželjenim reakcijama, a oni potom dolazile u ALIMS, dužan da prikupi takve podatke.


Kovačević je kazao da postoji i program za praćenje neželjenih dejstava koji je prosledila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i da će svi podaci iz Srbije biti unošeni u bazu podataka SZO u koju se slivaju informacije iz svih zemalja gde je vakcina u prometu.


"Veoma je važno da zdravstveni radnici budu informisani da treba da prijave neželjeni desjtvo ili svaki simptom koji bi mogao da ukaže na to, i da o tome obaveste direktno Agenciju ili 'Batut'", kazao je Kovačević.


Kovačević je naglasio da je vakcina protiv novog gripa u prometu već nekoliko meseci i da do sada u svetu nije bilo alarmantnih i zabrinjavajućih reakcija.


Na konferenciji za novinare u ALIMS rečeno je, takođe, da će i nove količine vakcina koje su tokom dana stigle u zemlju biti ispitane jer se prema Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima tako postupa sa svakom serijom koja uđe u Srbiju.


Direktor Nacionalne kontrolne laboratorije u ALIMS Slavko Marković kazao je da je reč o novoj seriji koja nije ista kao prethodna i je ispitivanje uobičajena procedura ukoliko se jedna serija transportuje dva puta, u različitom vremenskom periodu i pri temperaturnim razlikama.


Vakcinacija građana Srbije počeće u četvrtak u podne u svim Domovima zdravlja u Srbiji, najavilo je Ministartsvo zdravlja.

2024 © - Vesti online