Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 22.07.2011.
14:04
Vestionline A

Ništa od EU dok ne rešimo pitanje Kosmeta

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File izjavio je da se Srbija hapšenjem haškog optuženika za ratne zločine Gorana Hadžića primakla dobijanju statusa kadidata i upozorio upozorio da mora da preduzme i druge političke reforme i unapredi odnose sa Kosovom.

Komesar za proširenje EU: Štefan File
 


"Ono o čemu mi raspravljamo je da li je puna saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje poslednjeg begunca dovoljno i samo po sebi povlači predlog za dobijanje statusa kandidata. Moj odgovor je apsolutno jasan: 'Ne'", rekao je File za Radio Slobodna Evropa.


Reforme koje Srbija mora da završi su deo Kriterija iz Kopenhagena, seta uputstava koji se bave pitanjima kao što su nezavisnost pravosuđa, sloboda medija i prijateljska poslovna klima, što je neophodno da bi se olakšao ulazak zemlje u EU.


File je rekao da je ubeđen da je Srbija posvećana ovom zadatku.
"Loptica je na strani Srbije. Znam da rade sve što je u njihovim mogućnostima. Znam da se ne oslanjaju samo na slanje preostalog begunca u Hag. Znam da razumeju da je ovo mnogo kompleksniji posao."


Posle završetka saradnje sa Hagom i pokretanja unutrašnjih reformi, glavno preostalo nerešeno pitanje je odnos Beograda prema Kosovu.
Postoji nada da bi se Beograd i Priština do septembra mogli dogovoriti i oko pitanja električne energije, telekomunikacija, katastarskih knjiga i carinskih pečata i File veruje da bi to moglo povećati šanse Srbije da u oktobru dobije status kandidata:
"Jako sam sretan zbog nekih već postignutih konkretnih rezultata. Sretan sam što vidim da će obični ljudi uskoro osetiti poboljšanje u njihovim životima ali znam da je u pripremi još nekoliko ovakvih stvari i da je dogovor Beograda i Prištine o njima vrlo moguć."


U okviru dijaloga, ipak, još nije otvoreno najosetljivije pitanje, status Kosova, i to je nešto što će uskoro morati da se desi, rekao je File.
"Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez rešenja ovog problema, u to nema nikakve sumnje. Beograd i Priština treba da, uz pomoć Evropske unije, nađu to rešenje", zaključio je File.

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2011. 14:44
Od ove šargarepe dobismo žgaravicu - daj stavite malo 'leba na taj štap ili da se mi istog hvatamo i to onog govnjivog... ionako su se ovi naši gore već naguzili.
Petak 22.07.2011. 14:23
Сваким даном смо све ближи ЕУ само никако да уђемо јер увек постоји оно "али"! Долазим до закључка да је ЕУ превелики залогај за нас тј. да је превелико понижиње давати све што се затражи а немамо асолутно никаквих гаранција да ће нам живот бити квалитетнији!
Petak 22.07.2011. 14:28
Svako dalje uslovljavanje Srbije (Kosovom) postići će kontraefekt - birači će se okrenuti nacionalnim strankama popust DSS-a. Srbija će morati da čeka možda i stotinak godina (dok Rusija, Kina ili Indija ne postanu svetska sila br. 1), ali će onda oružjem moći da povrtati svoju teritoriju. Ako "dobrovoljno" pristane na amputaciju, onda više nema pravo na to.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online