Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 22.07.2011.
11:41
Danas A

Gejevi u septembru marširaju Beogradom

Parada ponosa biće održana u prvoj polovini septembra u Beogradu, piše list “Danas“ pozivajući se na organizatore tog skupa. Pripreme se odvijaju isključivo na nivou organizacija koje se bave afirmacijom i zaštitom prava seksualnih manjina i predstavnicima Ministarstva za unutrašnje poslove.

Gej parada u Beogradu 2010. godine
 

S obzirom na to da će Parada ponosa biti održana neposredno pred okončanje pisanja, kao i objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, na posredan način, ova manifestacija prava seksualnih manjina, postaje uslov za sticanje kandidature Srbije za članstvo u EU.


Prema rečima sagovornika “Danasa“ iz tima organizatora Parade, koji su se konsultovali s predstavnicima Evropske komisije, ne postoji uslov EU u smislu da Parada ponosa mora da se održi pre sticanja statusa kandidata, već problem može da nastane ako država zabrani njeno odvijanje.
 

Za gejeve najvažniji Tadić, Dačić i Đilas

Prema oceni sagovornika “Danasa“, jasno je da su najvažniji predsednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić, kao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Oni najavljuju da postoje naznake da bi ovi državni funkcioneri mogli javno i nedvosmisleno da podrže ovogodišnju Paradu ponosa, ali nisu mogli da kažu da li postoji mogućnost da neko od trojice navedenih zvaničnika i učestvuje u Povorci ponosa. Prema njihovim rečima, uspeh bi bio i kada bi jasno i nedvosmisleno podržali održavanje tog skupa.

Upitani kolike su šanse da predstavnici vlasti u predizbornoj godini pribegnu privlačenju biračkog tela i ipak spreče održavanje Parade ponosa, organizatori ove manifestacije naglašavaju potpuno drugačiji utisak:


- Čini se da će predstavnici vlasti učiniti sve da ovogodišnji “prajd“ prođe u najboljem redu, kako bi pokazali napredak u odnosu na prošlu godinu - ističu sagovornici “Danasa“.


Sagovornici “Danasa“ objašnjavaju da ukoliko bi se dogodilo da država na bilo koji način pokuša da onemogući održavanje Parade ponosa, to bio ogroman i značajan minus u izveštaju Evropske komisije, od kojeg se, ipak, očekuje preporuka za sticanje statusa kandidata do kraja godine. 

- Imajući u vidu da je pravo na održavanje Parade ponosa demonstracija slobode govora, ponašanja i mišljenja, što predstavlja nužne i osnovne elemente demokratije, taj skup jeste uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Reč je o ispitu zrelosti naše države da obezbeđivanjem jednog ovakvog skupa pokaže EU da je spremna da obezbedi realizaciju osnovnih prava svojih građana - ocenio za “Danas“ Laslo Varga, predsednik Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije, upozorivši da ne bi smela da se dogodi bilo kakva manipulacija pravima manjina u kontekstu predizborne kampanje.

A kako je bilo prošle godine?

U neredima koji su izbili na Paradi ponosa u Beogradu 2010. godine žandarmi su imali pune ruke posla

1. Gej parada održana, policija razvozila učesnike

2. Policija branila gejeve, ne i grad

3. Gej parada protiv crkve: Srednjim prstom na monahinje!

4. Crkva štitila protivnike gej parade

5. LGBT: Nismo mi krivi za nerede

6. Za učešće u gej paradi dobijali 40 €

7. Lezbejke osudile Amfilohijev govor

POVEZANE VESTI

Petak 22.07.2011. 11:58
Ovi izgleda nisu pederi već mazohisti - hoće opet batina pa to ti je.
Petak 22.07.2011. 12:10
Normalno bi bilo da održe paradu na godišnjicu prošlogodišnje veoma uspešne parade 10 oktobra. Ali, kako vest o stavu Evropske Komisije može da procuri pre zvaničnog roka 12 oktobra, procenili su da je bolje da to obave u septembru dok je još ova vlast. Svi se guraju da obave posao dok je ova vlast, šiptari Kosmet, pederi paradu , tajkuni pakuju kofere. Niko ne veruje da će 12 oktobar doneti takvima neko dobro. Užasan strah šta kada dođe na vlast Koštunica, Dveri i ilegalci iz Obraz.
Petak 22.07.2011. 12:19
Пашће мало лечења биоенергијом !!! Очигледно да им се здравствено стање погоршало , од октобра прошле године , па мора која сеанса лечења , може и у септембру !!! Шифра : Бијем Енергично !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online