Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 21.07.2011.
13:04
S. Princip - Vesti A

Dražin grob ne postoji?

Iskopavanja na Adi Ciganliji i potraga za posmrtnim ostacima su farsa, postoji uverljivo svedočenje kako je đeneral likvidiran i u tom slučaju nema mogućnosti da njegovo telo ikada bude pronađeno, tvrdi profesor Ljubiša Jovanović iz Beograda

Grob Draže Mihailovića neće nikada biti otkriven, kategorički tvrdi profesor Jovanović, blizak pojedinim članovima porodice pogubljenog đenerala, kao i s narodom Ravne gore, gde i danas živi preživeli svedok vremena kada su se četnički štab i Dražina familija nalazili u Mokroj pećini.
 

Profesor Ljubiša Jovanović

Profesor Jovanović bio je ove nedelje gost organizacije Srpski četnici Australije u Sidneju. O svom zanimanju za Mihailovića kaže da je nastalo "naknadno, kao i većine Srba, sa zakasnelom pameću".


- Ovom temom se sada intenzivno bavim, čak preko leta, a na Ravnoj gori boravim već 18 godina - ističe profesor.


O iskopavanjima na Adi Ciganliji i traženju posmrtnih ostataka đenerala Mihailovića, profesor Jovanović tvrdi:


- To je farsa, ali poslednja. Labudova pesma u pokušaju da se prikrije puna istina o njegovoj likvidaciji.
 

A istina je?
- Postoji prilično uverljivo svedočenje kako je nesrećni đeneral likvidiran. Ako je ono tačno, onda nema mogućnosti da njegovo telo ikada bude nađeno.
 

Da li je spaljeno?
- Ne.
 

Šta je urađeno?
- Da bi se to obelodanilo, potrebna je ozbiljna istraga, prilično otežana u početku, jer nema živih svedoka, a i da su živi, oni koji su prisustvovali likvidaciji, obavezali su se na doživotno ćutanje.
 

Kada ćete to objaviti?
- Sve u svoje vreme - odgovara naš sagovornik.
Podsećamo profesora Jovanovića na reportažu s Ravne gore pre 40 godina i susrete s narodom koji je poznavao i pamtio đenerala Mihailovića.


- Moje izlaganje u Sidneju govori o jednom svedoku tog vremena koji je i dalje živ. Danas mu je 92 godine. Zanimljivo je da su on i njegova familija na neki način čak stotinu godina učesnici velikih zbivanja srpske istorije. Njegov otac je, naime, pre Prvog svetskog rata prešao preko Drine i učestvovao u pomoći vašem Gavrilu Principu i drugovima.
 

Kako se zove?
- Ne bih ga javno imenovao.
 

Čega se seća vaš sagovornik?
- Svega. Bio je vrlo blizak saradnik. Snabdevao je Dražinu porodicu sirom i kajmakom, bio je 20-godišnjak koji se s njegovom decom igrao. Oni su takođe bili na Ravnoj gori, deo Dražine porodice. U jednoj kući, neko govori da je kupljena, a neko da je unajmljena.
 

Pre 40 godina napisano je da je Ravna gora strateški tako dobro izabrano i zaštićena da Draža nije mogao da drugom padne u ruke osim izdajom. Da li se slažete?


- Svakako. Draža je kao što znamo bio obaveštajac, francuski đak školovan u generaciji sa De Golom i kao vojni ataše Kraljevine Jugoslavije bavio se obaveštajnim radom u Bugarskoj, Češkoj i drugim zemljama. Kao član Komisije, učestvovao je u izradi onog suštinskog strateškog odbrambenog plana u slučaju Hitlerove agresije.

I ta mala grupa, vojna komisija, odredila je Mokru pećinu na Ravnoj gori, kao mesto gde će se okupiti vojni komandanti, glavni štab, a kralju je smeštaj određen u manastiru Ostrog. On je tamo i boravio i odatle preko Podgorice otišao za Kairo.

Nažalost, od oficira Generalštaba Simovićevog koji su trebalo da dođu na Ravnu goru, stigli su samo pukovnik Mihailović, u društvu dva majora - Aleksandrom Mišićem, sinom vojvode Mišića i Ivanom Freglom, Slovencem koji se do smrti nije odvojio od Aleksandra.
 

Potisnuta istorija

 

Paraćinac poreklom, a decenijama stanovnik Beograda, profesor Jovanović predavao je 30 godina u školi "Nikola Tesla" u prestonici, a onda je deset godina radio u Ministarstvu prosvete Srbije. U Australiji je privatno.


- Glavni razlog mog dolaska jeste da krstim unuku. A kad je reč o našoj potisnutoj istoriji, već neko vreme "kopam" po njoj, razgovaram, čitam knjige izdate mahom u emigraciji, pišem o saznanjima. Došao sam do spoznaje da se na neki način može povući paralela između Dražine smrti i smrti svetog Save.

 

Ako je sveti Sava spaljen, možda je sa Dražom nešto drugo urađeno. Da sada ne govorim o nekim drugim detaljima jer je sada, kako sam rekao, nemoguće proveriti informacije, ali sam ubeđen da se nikad neće naći Dražin grob. Jer ne postoji.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Zavisim od dobrih ljudi
Četvrtak 21.07.2011. 13:20
On je u nasim srcama (mozda ne u svim), zato nam groble nije potrebno! A ako se pronadje, ond cu ga posetiti!!!
Četvrtak 21.07.2011. 15:10
Zna se da je u blizini bila krečana, a kreč kako se zna razara koštani materijal. Staljinov NKVD je preneo na OZN svoja iskustva u tom pogledu i zemni ostaci đenerala su nestali u krečani za uvek. Sve ostalo je zamajavanje naroda u cilju izbegavanja odgovornosti za takav svirep i bezbožni čin. Sada ih je strah da umesto u Alejama Velikana i Kućama cveća ne počnu oni da nestaju u krečanama kada se Srbija probudi. Našli nesretnog Draškovića da zamajava javnost, a verovatno je taj od svojih drugova iz UDB ili druga Mike Špiljka odavno saznao istinu.
Četvrtak 21.07.2011. 16:37
Kakve su to izjave.Sta ce SPO da radi kad nema groba.To im je jedina inspiracija daljnjeg rada u Skupstini.O ekonomiji nemaju pojma.Mozda pocmu da ruju po nekoj drugoj zemlji u nadi da ga nadu.Lesinari.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online