Četvrtak 21.07.2011.
13:04
S. Princip - Vesti

Dražin grob ne postoji?

Grob Draže Mihailovića neće nikada biti otkriven, kategorički tvrdi profesor Jovanović, blizak pojedinim članovima porodice pogubljenog đenerala, kao i s narodom Ravne gore, gde i danas živi preživeli svedok vremena kada su se četnički štab i Dražina familija nalazili u Mokroj pećini.
 

Profesor Ljubiša Jovanović

Profesor Jovanović bio je ove nedelje gost organizacije Srpski četnici Australije u Sidneju. O svom zanimanju za Mihailovića kaže da je nastalo "naknadno, kao i većine Srba, sa zakasnelom pameću".


- Ovom temom se sada intenzivno bavim, čak preko leta, a na Ravnoj gori boravim već 18 godina - ističe profesor.


O iskopavanjima na Adi Ciganliji i traženju posmrtnih ostataka đenerala Mihailovića, profesor Jovanović tvrdi:


- To je farsa, ali poslednja. Labudova pesma u pokušaju da se prikrije puna istina o njegovoj likvidaciji.
 

A istina je?
- Postoji prilično uverljivo svedočenje kako je nesrećni đeneral likvidiran. Ako je ono tačno, onda nema mogućnosti da njegovo telo ikada bude nađeno.
 

Da li je spaljeno?
- Ne.
 

Šta je urađeno?
- Da bi se to obelodanilo, potrebna je ozbiljna istraga, prilično otežana u početku, jer nema živih svedoka, a i da su živi, oni koji su prisustvovali likvidaciji, obavezali su se na doživotno ćutanje.
 

Kada ćete to objaviti?
- Sve u svoje vreme - odgovara naš sagovornik.
Podsećamo profesora Jovanovića na reportažu s Ravne gore pre 40 godina i susrete s narodom koji je poznavao i pamtio đenerala Mihailovića.


- Moje izlaganje u Sidneju govori o jednom svedoku tog vremena koji je i dalje živ. Danas mu je 92 godine. Zanimljivo je da su on i njegova familija na neki način čak stotinu godina učesnici velikih zbivanja srpske istorije. Njegov otac je, naime, pre Prvog svetskog rata prešao preko Drine i učestvovao u pomoći vašem Gavrilu Principu i drugovima.
 

Kako se zove?
- Ne bih ga javno imenovao.
 

Čega se seća vaš sagovornik?
- Svega. Bio je vrlo blizak saradnik. Snabdevao je Dražinu porodicu sirom i kajmakom, bio je 20-godišnjak koji se s njegovom decom igrao. Oni su takođe bili na Ravnoj gori, deo Dražine porodice. U jednoj kući, neko govori da je kupljena, a neko da je unajmljena.
 

Pre 40 godina napisano je da je Ravna gora strateški tako dobro izabrano i zaštićena da Draža nije mogao da drugom padne u ruke osim izdajom. Da li se slažete?


- Svakako. Draža je kao što znamo bio obaveštajac, francuski đak školovan u generaciji sa De Golom i kao vojni ataše Kraljevine Jugoslavije bavio se obaveštajnim radom u Bugarskoj, Češkoj i drugim zemljama. Kao član Komisije, učestvovao je u izradi onog suštinskog strateškog odbrambenog plana u slučaju Hitlerove agresije.

I ta mala grupa, vojna komisija, odredila je Mokru pećinu na Ravnoj gori, kao mesto gde će se okupiti vojni komandanti, glavni štab, a kralju je smeštaj određen u manastiru Ostrog. On je tamo i boravio i odatle preko Podgorice otišao za Kairo.

Nažalost, od oficira Generalštaba Simovićevog koji su trebalo da dođu na Ravnu goru, stigli su samo pukovnik Mihailović, u društvu dva majora - Aleksandrom Mišićem, sinom vojvode Mišića i Ivanom Freglom, Slovencem koji se do smrti nije odvojio od Aleksandra.
 

Potisnuta istorija

 

Paraćinac poreklom, a decenijama stanovnik Beograda, profesor Jovanović predavao je 30 godina u školi "Nikola Tesla" u prestonici, a onda je deset godina radio u Ministarstvu prosvete Srbije. U Australiji je privatno.


- Glavni razlog mog dolaska jeste da krstim unuku. A kad je reč o našoj potisnutoj istoriji, već neko vreme "kopam" po njoj, razgovaram, čitam knjige izdate mahom u emigraciji, pišem o saznanjima. Došao sam do spoznaje da se na neki način može povući paralela između Dražine smrti i smrti svetog Save.

 

Ako je sveti Sava spaljen, možda je sa Dražom nešto drugo urađeno. Da sada ne govorim o nekim drugim detaljima jer je sada, kako sam rekao, nemoguće proveriti informacije, ali sam ubeđen da se nikad neće naći Dražin grob. Jer ne postoji.

2024 © - Vesti online