Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.07.2011.
19:57 >> 21:05h
Vestionline A

Kuper odložio pregovore sa Prištinom

Razgovori Beograda i Prištine, čiji je nastavak bio najavljen za sutra i prekosutra, odloženi su za septembar na zahtev posrednika EU u dijalogu Roberta Kupera. Prema rečima Borka Stefanovića, razgovori su odloženi zato što je tim iz Prištine zahtevao da se tokom susreta i razgovora istaknu elementi kosovske državnosti, što Beograd nije mogao da prihvati.

Priština traži previše: Borko Stefanović

"Suočili smo se sa situacijom da je Priština istakla neke zahteve koji su za nas bili neprihvatljivi i samim tim nismo mogli da se usaglasimo oko toga i procenjeno je da nam treba više vremena da se dogovorimo do septembra", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je EU procenila da dve strane u ovom trenutku ne mogu da nađu kompromis za pitanja o kojima se razgovara i da je bolje da se sačeka septembar i da se onda dođe do kompromisa.

Sutrašnja runda pregovora trebalo je da bude šesta po redu, a bilo je najavljeno da će se razgovarati o univerzitetskim diplomama, katastru, Telekomu, struji i carinskom pečatu.

Stefanović je rekao da očekuje da u septembru Beograd i Priština postignu "mnogo pozitivniji rezultat", odnosno da reše mnogo više problema.

"Mislim da će u septembru biti mnogo pozitivniji rezultat i mnogo veći paket rešenih tema, ne postoje nikakvi rokovi da se neke stvari reše svaki mesec", naveo je on.

Kuperu žao

Robert Kuper

Robert Kuper je izrazio žaljenje zbog odlaganja sutrašnje runde pregovora.

Kuper je, međutim, rekao da su dve strane sasvim blizu dogovora o nizu pitanja i da je bitno održati sastanak samo ako se dogovor i postiže.

"Jasno je", podvukao je Kuper, "da se to sutra ne bi moglo dogoditi, tako da smo odlučili da je bolje da se ne održi sastanak, već da ponovo krenemo u septembru, kada se nadam da će biti bolji izgledi za brži dogovor o dosta pitanja".

"Obema stranama je potrebno da još malo razmisle, ali ćemo se opet sastati u septembru i razmotriti pitanja o kojima smo sada blizu nagodbe. Nadam se da ćemo tada biti još bliže i da ćemo ostvariti brz napredak, jer nam je to neophodno", zaključio je Kuper u izjavi emitovanoj preko TV-servisa EU.

Tahiri: Beograd je kriv!

Edita Tahiri, šefica kosovske ekipe za poregovore sa Srbijom, izjavila je da je Beograd odgovoran za odlaganje šeste runde razgovora, piše u saopštenju Preš-službe Vlade
Kosova.

Edita Tahiri

"Šesta runda dijaloga je anulirana krivicom srpske strane koja se nije pokazala spremnom da prihvati sporazum o slobodnoj trgovini, odnosno da prizna pečate kosovske carine, koje sada priznaje i Evropska unija", izjavila je Tahiri koja je već bila otputovala za Brisel.

"Srbija ovim stavom nastavlja da gazi princip slobodnog kretanja roba, kao jedan od fundamentalnih principa Evropske unije. Podsećam Srbiju da se proevropska orijentacija ne postiže retorikom, već evropskom politikom i rešenjima", ocenila je Tahiri.

U saopštenju se navodi da je Tahiri danas u Briselu razgovarala sa posrednikom EU Robertom Kuperom i da mu je potvrdila opredeljenje Vlade Kosova za nalaženje "evropskih rešenja" za pitanja energije, telekomunikacija, slobodne trgovine i katastra, koja su bila na dnevnom redu šeste runde pregovora.

U prethodnoj, petoj rundi dijaloga, održanoj početkom jula, timovi Beograda i Prištine uspeli su da dođu do prvih rezultata i da se dogovore o slobodi kretanja i razmeni kopija matičnih knjiga.

 

Dijalog Beograda i Prištine počeo je 8. marta i vodi se uz posredovanje EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.07.2011. 20:11
А прихватићемо "елементе косовске државности" у септембру? Тада само "апетити" могу да порасту и ништа друго.... Све се битне ствари померају за јесен! Случајност? Чини ми се да и тада почињу предизборне кампање... Али можда грешим, јер у Србије калкулације не постоје!? Хм...
Utorak 19.07.2011. 21:27
Nisu hteli glodari da iznesu pred skupštinu Srbije rezoluciju EU od 19 januara gde piše u tački 5 da razgovora o statusu nema. Počeli razgovore na osnovu te rezolucije 8 marta u tišini kao lopovi. Tahiri ih pustila da zagaze i "postignu napredak". Onda Tahiri donela oznake statusa Kosova i šta će žuti glodari sada kada o statusu razgovora nema. A, 12 oktobar za ocenu kandidaure je odmah posle septembra. Biće na kraju tri zastave - Kosova, EU i Srbije pa teraj dalje.Još jedna diplomatska pobeda. Po Kuperu se vidi da mu je žao Borka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online