Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 11.07.2011.
13:21
Blic A

Naredni izbori najskuplji u istoriji

Naredna predizborna kampanja biće verovatno najskuplja do sada zahvaljujući novom Zakonu o finansiranju stranaka, upozorava za beogradske medije Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija“. Ne samo što zakonom nisu više ograničena sredstva koja stranke mogu da prikupe iz privatnih izvora, nego je vladajuća većina poslednjim izmenama zakona u Skupštini uspela da terminološkim promenama duplira novac predviđen za stranačke kampanje.

Očekuje sa najskuplja predizborna kampanja
 

Prvi pokušaj vladajuće koalicije da duplira novac koji će iz budžeta dobijati za finansiranje kao i za predizborne kampanje osujetila je Venecijanska komisija. Predlog stranaka bio je da se iz budžeta izdvaja 0,30 odsto umesto dosadašnjih 0,15 a eksperti iz Evrope su stavili do znanja da je i 0,15 previše, a dupliranje neprihvatljivo. Pošto im to nije prošlo, stranke su zadržale isti procenat, ali su promenile osnovicu za obračun i tako dobile isti efekat duplog povećanja i za redovno i za predizborno finansiranje.


- U zakonu iz 2003. bilo je predviđeno da se za finansiranje stranaka odvaja 0,15 odsto “budžeta umanjenog za transfere” i druga davanja, dok je sada osnovica “rashodni budžet”, što znači neumanjen. Razlika je i više nego dupla. Primera radi, budžet je oko 724 milijarde, a kad se odbiju transferi, ostaje oko 380 milijardi koje sada služe kao osnova za obračun. Moglo bi da se dogodi da uz termin “rashodni budžet” kao osnovu uzmu budžet sa svim rashodima, što je sada oko 845 milijardi - kaže Nenadić za “Blic”.

Dačić: Rejting SPS se povećao

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da se rejting koalicije okupljene oko SPS povećao i da se u objavljivanju rezultata istraživanja javnog mnjenja “namerno potcenjuje” ta stranka.

 

“Mislim da se u objavljivanju rezultata istraživanja javnog mnjenja namerno potcenjuje SPS”, istakao je Dačić.

 

Nikolić: Izbori kao referendum

 

Nikolić je najavio predizbornu koaliciju SNS sa NS, PSS i strankom Aleksandra Vulina. „Računam da će na izborima biti referendumsko izjašnjavanje i da smo kadri i da sami formiramo vladu”, kazao je Nikolić.

 

„Od septembra nijedan dan neće proteći bez borbe da se u Srbiji stvari promene“, kazao je Nikolić.

 

Ljajić: Možda u koaliciji sa Dinkićem


Socijalde­mokratska partija Srbije će na jesen početi zvanične razgovore s Ujedinjenim regionima Srbije o potencijalnoj predizbornoj koaliciji, najavio je predsednik SDPS Rasim Ljajić.

 

Lider URS Mlađan Dinkić prethodno je izjavio da “za sada prihvata eventualno savezništvo sa SDPS”.

Ponedeljak 11.07.2011. 14:09
Уколико кренемо од тога да власт планира да прво распише изборе на локалном нивоу па тек онда републичке, схватамо колико се у старту троши пара беспотребно! Грађани скупо плаћају политичке калкулације!!! Странке у владајућој колаицији ће да ти све што могу како би прешли цензус (СПС, ЛДП...) или са друге стране освојили већину (ДС)! Неће бирати средства само ће улагати и куповати време у медијима како би народом покушали да манипулишу!
Ponedeljak 11.07.2011. 18:26
Mnogo daleko oni planiraju. Onaj ko očekuje da će 12 oktobar proći tek tako grdno greši u političkoj proceni. Da bi se dobilo pozitivno mišljenje Evropske komisije o kandidaturi potrebno je prodati nacionalni ineres na Kosmetu. Neće biti baš datum 5 oktobar nego 13 oktobar ali će promene biti drastične kao i pre 11 godina. Naravno, žuti idu na opciju da će Srbi zajedno sa njima prodati veru za večeru, ali nisu svi glasači u Beogradu baš u krugu dvojke. Ima na periferiji onih što nose motke, štangle i pajsere pa ne sme niko da ih zajebava preterano. Onaj oktobar su nazvali istorijski ali ovaj će po batinama izgledati kao praistorijski.
Ponedeljak 11.07.2011. 13:30
Сада светски моћницимогу да диктирају ко ће да победи на предстојећим изборима.Наравно победиће онај коме они дају новац.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online