Ponedeljak 11.07.2011.
13:21
Blic

Naredni izbori najskuplji u istoriji

Očekuje sa najskuplja predizborna kampanja
 

Prvi pokušaj vladajuće koalicije da duplira novac koji će iz budžeta dobijati za finansiranje kao i za predizborne kampanje osujetila je Venecijanska komisija. Predlog stranaka bio je da se iz budžeta izdvaja 0,30 odsto umesto dosadašnjih 0,15 a eksperti iz Evrope su stavili do znanja da je i 0,15 previše, a dupliranje neprihvatljivo. Pošto im to nije prošlo, stranke su zadržale isti procenat, ali su promenile osnovicu za obračun i tako dobile isti efekat duplog povećanja i za redovno i za predizborno finansiranje.


- U zakonu iz 2003. bilo je predviđeno da se za finansiranje stranaka odvaja 0,15 odsto “budžeta umanjenog za transfere” i druga davanja, dok je sada osnovica “rashodni budžet”, što znači neumanjen. Razlika je i više nego dupla. Primera radi, budžet je oko 724 milijarde, a kad se odbiju transferi, ostaje oko 380 milijardi koje sada služe kao osnova za obračun. Moglo bi da se dogodi da uz termin “rashodni budžet” kao osnovu uzmu budžet sa svim rashodima, što je sada oko 845 milijardi - kaže Nenadić za “Blic”.

Dačić: Rejting SPS se povećao

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da se rejting koalicije okupljene oko SPS povećao i da se u objavljivanju rezultata istraživanja javnog mnjenja “namerno potcenjuje” ta stranka.

 

“Mislim da se u objavljivanju rezultata istraživanja javnog mnjenja namerno potcenjuje SPS”, istakao je Dačić.

 

Nikolić: Izbori kao referendum

 

Nikolić je najavio predizbornu koaliciju SNS sa NS, PSS i strankom Aleksandra Vulina. „Računam da će na izborima biti referendumsko izjašnjavanje i da smo kadri i da sami formiramo vladu”, kazao je Nikolić.

 

„Od septembra nijedan dan neće proteći bez borbe da se u Srbiji stvari promene“, kazao je Nikolić.

 

Ljajić: Možda u koaliciji sa Dinkićem


Socijalde­mokratska partija Srbije će na jesen početi zvanične razgovore s Ujedinjenim regionima Srbije o potencijalnoj predizbornoj koaliciji, najavio je predsednik SDPS Rasim Ljajić.

 

Lider URS Mlađan Dinkić prethodno je izjavio da “za sada prihvata eventualno savezništvo sa SDPS”.

2024 © - Vesti online