Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 09.07.2011.
18:57
Beta A

Prijem kod Tadića obrukao Srbiju

Predsednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a Petros Eftimiou protestovao je danas zbog toga što članovima delegacija Alžira i Maroka, koji su u statusu partnera za saradnju na konferenciji u Beogradu, nije omogućen ulaz na prijem kod predsednika Srbije Borisa Tadića.

Na plenarnoj sednici, Eftimiou je rekao da je neposredno pre prijema kod Tadića, u četvrtak uveče, dobio obaveštenje da pojedine delegacije neće moća da prisustvuju i da su taj zahtev uputili ljudi iz protokola i obezbeđenja srpskog predsednika.

"Da smo znali da će se to dogoditi, ne bismo ni mi ostali učestvovali na prijemu", rekao je Eftimiou.

Delegacija Alžira na Parlamentarnoj Skupštini OEBS-a u Beogradu

On je rekao da je savetniku predsednika Jovanu Ratkoviću preneo zabrinutost zbog tog događaja, koji je nazvao incidentom, i da mu je Ratković rekao da nije obavešten o tome da se to dogodilo.

Ratković je, prema rečima Eftimioua, izrazio žaljenje i rekao da to nikako nije pitanje srpke Vlade i njene politike, već isključivo stvar protokola i obezbeđenja.

Šef marokanske delegacije Abed Čakil rekao je da Maroko neće tražiti da se kazne krivci za to ali da je događaj za članove njegove delegacije bio poniženje i da se to shvata jako ozbiljno u arapskom svetu.

Šefica delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj Skupštini OEBS-a Suzana Grubješić izvinila se u ime kabineta predsednika Srbije i rekla da je sigurna da u tom događaju nije bilo nikakve zle namere.

Jeremić: Prijatelji, izvinite

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas se, na početku izlaganja na plenarnoj sednici 20. zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS u Beogradu, u ime države Srbije izvinio delagacijama Maroka i Alžira.


Jeremić je naročito izrazio žaljenje zbog toga što je reč o delegacijama dve prijateljske i Srbiji bliske zemlje. "Još bolnije za nas je što su to dve zemmlje sa kojima imamo odnose na koje smo, kao zemlja, ponosni", naglasio je Jeremić.

Vuk Jeremić

Srbija je ponosna na rezultate bliskih odnosa sa arapskim zemljama, dodao je Jeremić, koji je izostanak delagacija Alžira i Maroka označio kao "tehničku glupost".

Odobrene mere za borbu protiv transnacionalnog kriminala

 

Poslanici iz više od pedeset zemalja - učesnici zasedanja OEBS u Beogradu, danas su odobrili mere za jačanje saradnje skupština svojih država u borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala.

 

Poslanici su odobrili rezoluciju o suzbijanju organizovanog kriminala posle debate na plenarnoj sednici zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS koje se završava sutra, u nedelju, u Sava centru.

 

Kako se navodi u saopštenju, potpredsednik Parlamentarne skupštine OEBS Rikardo Miljori (Italija) je tu rezoluciju predložio na osnovu zaključaka sa sastanaka Ujedinjenih Nacija i Parlamentarne skupštine OEBS-a održanih u Italiji.

 

"Kao i mnogi drugi aktuelni izazovi, bande organizovanog kriminala su sada internacionalne - ne poštuju ni zakone, ni granice. Da bismo se što efikasnije borili protiv transnacionalnih kriminalnih bandi, parlamenti treba da sarađuju u izradi zakona o tome", izjavio je potpredsednik Miljori.

 

U rezoluciji se traži da skupštine zemalja OEBS ojačaju propise koji se odnose na organizovani kriminal. Traži se i saradnja sa sedištem OEBS u Beču i sa agencijom Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

 

Takođe na predlog Miljorija, Odbor za politička pitanja i bezbednost Parlamentarne skupštine OEBS je u petak predložio posebnu rezoluciju o zaštiti prava nacionalnih manjina.

 

Obe rezolucije biće uključene u Beogradsku deklaraciju o kojoj će se glasati sutra, u nedelju, na završnom plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS.

POVEZANE VESTI

Subota 09.07.2011. 19:01
bakzuz nas sramoti bez prestanka. ceda prasak li mu je savetnik, ili koriste iste supstance.
Subota 09.07.2011. 20:11
Tako je to kad se spoljnja politika vodi iz kabineta Predsednika kako je Tadić skresao onim miševima u Skupštini posle vratolomne izmene rezolucije i prihvatanja mišljenja MSP 09 septembra 2010. U drugim zemljama je odgovoran resorni ministar, smene ga zbog incidenta i tačka. Mi se zajebavamo od Sijaobinga i Nobela, Azerbejdžana, kako se Vorlikova i Eštonova toga jutra probude. Ako se samo načuje da Arapi iz zemalja Magreba, podržavaju stav Gadafija, nema im prolaza iz "tehničke gluposti". U Srbiji je u pitanju SISTEMSKA glupost a ne tehnička. Hvala Bogu, pa će 12 oktobra tome cirkusu doći kraj.
Subota 09.07.2011. 22:02
Богови су Богови, нису људи. Ови наши су умислили да јесу БОГ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online