Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 06.07.2011.
01:13
Beta A

Tadić prvi put zvanično u rodnom gradu

Predsednik Srbije Boris Tadić danas će prvi put boraviti u zvaničnoj poseti Sarajevu. Predsednika Srbije ugostiće tročlano Predsedništvo BiH, kojim trenutno predsedava srpski član Nebojša Radmanović, a u Sarajevu od posete očekuju "pomak“ u svim otvorenim pitanjima, što će biti i doprinos regionalnoj saradnji.

Boris Tadić stiže u Sarajevo
 

Šef diplomatije BiH Sven Alkalaj, koji će po protokolu dočekati Tadića na sarajevskom aerodromu, ističe da je poseta predsednika Srbije "veoma značajna“ i da u Sarajevu očekuju "iskren i prijateljski“ razgovor.

U šturim zvaničnim najavama posete iz Beograda i Sarajeva, navodi se da će biti reči o bilateralnoj saradnji i podršci Srbije evrointegraciji BiH. Po rečima Alkalaja, na dnevnom redu razgovora u Sarajevu naći će se, pored ostalih, i pitanje utvrđivanja granične linije između dve zemlje, kao i pitanja iz oblasti pravosuđa.

Upravo pitanja koja se tiču pravosuđa i, u krajnjoj liniji, procesuiranja ratnih zločina - kao uslova za pomirenje i poverenje Beograda i Sarajeva - do sada su najočiglednije opterećivala odnose, a kontakte na najvišem nivou "držala dalje“ od "zvaničnog“ i "bilateralnog“, na marginama multilaterala, u kojima su tokom godina, sa strane BiH, članovi Predsedništva učestvovali pojedinačno ili zajedno.

Poseta Sarajevu, kako je pisala beogradska štampa, dogovorena je na jednom od multilateralnih sastanaka, 26. aprila u Karađorđevu, gde je Tadić ugostio članove Predsedništva - Radmanovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića - kao i turskog predsednika Abdulaha Gula.

Tadić je posećivao BiH - pre svega Banjaluku, ali i stratište u Srebrenici, za 15. godišnjicu zločina prošle godine, dok je u svom rodnom gradu, Sarajevu, predsednik Srbije poslednji put boravio maja prošle godine, na obeležavanju desete godišnjice nevladine organizacije Igmanske inicijative.

Planom zvanične posete Sarajevu, predsednik Srbije će se sastati i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem, članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa generalnim sekretarom Regionalnog saveta za saradnju Hidom Biševićem, a Tadiću će biti uručen i orden Evropskog pokreta u BiH.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.07.2011. 01:46
Srbija bi kao i Amerika morala imati zakon da presednici mogu biti samo oni koji su rodjeni na teritoriji Amerike.
Sreda 06.07.2011. 01:28
Uvek sam, kao dete voleo da glumim, ali prvi put !? Ma nemojte kasti !!!
Sreda 06.07.2011. 09:41
Не вратио се!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online