Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.07.2011.
20:31
Beta A

"Priznanje Kosova je političko pitanje"

Visoka predstavnica Evropske unje Ketrin Ešton izjavila je u Briselu da će se na putu Srbije ka članstvu u EU "doći do razmatranja političkih pitanja" i da će države članice EU odlučiti "kada će i da li će" Srbija ući u članstvo" Unije.

Visoka predstavnica EU: Ketrin Ešton
 

 

Ketrin Ešton je to rekla na konferenciji za novinare s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i time odgovorila na pitanje može li se put Srbije u članstvo EU usloviti priznavanjem nezavisnosti Kosova.

Visoka predstavnica EU je naglasila da je "hapšenje Ratka Mladića bilo veoma važno za međunarodnu pravdu i budućnost Srbije, i najznačnije za porodice žrtava" i dodala da se na "dugom putu ka Uniji" moraju usvojiti mnogi zakoni.

Tači je izjavio da će vlasti u Prištini "u okviru evropske perspektive Kosova nastaviti borbu protiv korupcije i uspostaviti vladavinu zakona, zasnovanu na načelima EU" i nastojati da izdejstvuje ukidanje viza EU za građane Kosova i da Priština "uspostavi ugovorni odnos s EU".

Ešton je rekla da je od Tačija zatražila da "s još većom energijom nastavi sprovođenje reforme u interesu ljudi na Kosovu i kako bi se Kosovo pridružilo EU".

Tači ima dobar paket zakona

Ketrin Ešton je rekla da je zadovoljna što vlasti u Prištini pripremaju "dobar paket zakona i da će to uskoro usvojiti parlament".

"To treba da poboljša vladavinu zakona", navela je ona i "ohrabrila premijera Tačija da valjano omogući delovanje misije vladavine prava Euleks", jer ta misija "pomaže Kosovu u ključnim sektorima, poput policije, pravosuđa i carina, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".


Naglasila je posvećenost EU evropskoj perspektivi Kosova i ocenila da su "najnoviji rezultati krajnje ohrabrujući". Tači je rekao da vlada u Prištini sprovodi temeljite reforme i usvaja zakone za "uspostavljanje temelja za demokratsku i
multietničku državu".

Ketrin Ešton je pozdravila prve dogovore u dijalogu Beograd-Priština i naglasila da je "cilj dijaloga da obe strane približi EU, da pospeši saradnju i, što je najvažnije, poboljša život običnih ljudi".

"To želimo da postignemo i očekujem da se ti dogovori primene, a takođe da dijalog uskoro dovede do novih rezultata na poljima telekomunikacija, katastarskih knjih knjiga, carinskih pečata i energije", rekla je ona.

Na pitanje novinara da li smatra da bi uspostavljanje "ugovornog odnosa" i priznavanje nezavisnosti Kosova i od pet članica EU koje to odbijaju "pomoglo da EU i SAD obave bolje svoj posao na Kosovu", Ešton je uzvratila da su "članice Unije te koje odlučuju o priznavanju, a EU odlučuje o onome što zovemo evropskom perspektivom". "A", objasnila je ona, "kad govorimo o evropskoj perspektivi za Kosovo, ja to činim u ime svih članica EU".

Zamoljena da objasni može li se put Srbije u članstvo EU usloviti priznavanjem nezavisnosti Kosova, Ketrin Ešton je naglasila da "ćemo tokom puta doći do političkih razmatranja i države EU će odlučiti o tome kad i kako će dotična zemlja moći da uđe u članstvo".

"A sve dotad se mora jako pažljivo odnositi prema političkim pitanjima", istakla je ona, naglasivši da je budućnost i Srbije i Kosova u EU i da se može ostvariti napredak za obe strane na tom putu.

"Priština želi dobre odnose sa susedima"

Tači je naveo da Priština želi dobre odnose sa susedima, istakavši da su to "Albanija, Crna Gora, Makedonija, kao i Srbija".

On je rekao da će posle dogovora timova Beograda i Prištine o slobodi kretanja, matičnim knjigama i diplomama sada nastojanja biti uložena da se to učini i kad je reč o "carinskim pečatima, telekomunikacijama i energiji".

Tači je dodao da o tim pitanjima namerava da razgovara i sa ostalim zemljama u regionu "na temeljnu evropskih načela".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.07.2011. 20:46
Engleska posla. Ima puno dokaza i da je Toni Bler trgovao oružjem sa Gadafijem, a da je sin Saif direktno plaćao profesore na koledžu i političare preko Blerove žene. Jedan se čak profesor i ubio od sramote što kolege ćute na takvu sramotu. Onda na kraju ispadoše Gadafi i sinovi masovne ubice. Tako će proći i Tači, samo kada mu istekne vreme. Ti isti Englezi će ga isporučiti Europolu, pa na robiju.
Ponedeljak 04.07.2011. 23:14
Ја не знам код вас али политичко удворичко питање није и народно питање. Ми смо луд народ, волимо и своје убице, НАТО, ДС, ДСС, СПС, док се не опаметимо једном.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online