Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 03.07.2011.
10:12
Beta A

"Ovo nije sporazum sa tzv. državom Kosovo"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da dogovorom Beograda i Prištine nisu prenete bilo kakve nadležnosti na samoproklamovanu republiku Kosovo i da to ne predstavlja sporazum Srbije sa drugom državom.

"Srbija ne sklapa sporazum sa takozvanom republikom Kosovo, pre je to dogovor sa

Nema prenosa nadležnosti na Prištinu: Oliver Ivanović

Evropskom unijom, koja služi kao posrednik i neko ko će nadgledati bilo kakav postignuti dogovor", kazao je Ivanović za Radio-televizoju Srbije.

Kako je saopšteno nakon jučerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine, održane u Briselu, postignut je dogovor o slobodi kretanja, matičnim knjigama i prihvatanju diploma.

Državni sekretar Oliver Ivanović je naveo i da će ono što je dogovoreno juče u Briselu morati da "preživi" ocenu Vlade Srbije.

"Naš pregovarač (Borislav Stefanović) će morati da izvesti Vladu o tome, verovatno i skupštinu, a i javnost će biti upoznata. Ono što preživi ova tri nivoa ocenjivanja mislim da ne može biti okarakterisano kao pogrešan potez ili nešto što izdaje nacionalne interese", kazao je Ivanović.

Za razliku od Ivanovića, srpska opozicija i pojedini predstavnici Srba na Kosmetu smatraju da je Beograd jučerašnjim dogovorom sa Prištinom priznao samoproklamovanu kosovsku republiku.

Borba za srpsku baštinu

Komentarišući predlog delegacije UNESKO-a da se četiri manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu pripišu kososvskoj kulturnoj baštini, Ivanović je naveo da zbog oštrog protesta Srbije ta inicijativa nije prihvaćena.

"Nije tajna da su kosovski Albanci od samog početka, od 1999. godine do danas pokušavali da prisvoje tu kulturnu baštinu, smatrajući to delom političke aktivnosti koja treba da zaokruži državnost", kazao je Ivanović.

On je naveo da Srbiji predstoji duga borba da se tako nešto ne bi ponovilo.

"Nadam se da se ovakve stvari neće ponoviti, ne samo na nivou UNESKO-a, već u drugim institucijama koje se bave slicnim pitanjima. Srbi će insistirati na tome da se srpska kulturna baština ne može nazivati na drugačiji način", kazao je Ivanović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.07.2011. 10:29
Ко је ова кварцована будала?
Nedelja 03.07.2011. 10:32
Нас наши политичари убеђују да то"није ништа",а шиптарски славе овај договор.Ко ту кога лаже?
Nedelja 03.07.2011. 10:32
Državni sekretar Oliver neka se obrati Editi Tahiri koja je odavno objasnila da svaki ovakav sporazum mora da ide na Skupštinu Kosova jer se radi o teritorijalnom integritetu države Kosovo. Ako on kao državni sekretar misli da Srbija to može rešiti bez Skupštine kod Cveleta na kafici onda je to druga stvar. Možda mogu da održe i telefonsku sednicu, mnogima iz vlade nisu stigle nove škode superb pa da se ne brukaju pred taštom u starom audiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online