Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 01.07.2011.
05:21
Vestionline A

Priznavanje KIM nije uslov za EU!?

Ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji, povodom okončanja mađarskog predsedavanja EU, izjavio je da priznavanje Kosova nije uslov za pristupanje Srbije EU, ali da dobrosusedski odnosi jesu.

"Podsećam da su visoki predstavnici Saveta EU, kao i Komisija, potvrdili da priznavanje Kosova ne predstavlja uslov za napredak procesa integracija Srbije. Medutim, EU je koherentna kada traži da zemlje na putu prijema odrzavaju dobre odnose u susedstvu i aktivno učestvuju u regionalnoj saradnji", rekao je Martonji za ''Večernje novosti''.

Janoš Martonji

On je ocenio da je Srbija u poslednje vreme postigla značajne rezultate, kao što je odgovor na upitnik EU, hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića, što može da da "podsticaj procesu integracija zemlje".

"Mislim da je veoma važno da Vlada Srbije i nadležne vlasti nastave, sa istom posvećenošću i istom odlučnošću koje su pokazali do sada, globalne reforme i već zapoceti dijalog Beograda i Prištine, imajući u vidu da Srbija treba da ima inicijativu u regionalnoj saradnji", rekao je mađarski ministar.

"Ako su svi ovi uslovi ispunjeni, Komisija će, po mom mišljenju, dati pozitivno mišljenje u oktobru, a države članice će, takođe, podržati davanje statusa kandidata, što bi moglo da dovede do početka pretprijemnih pregovora u predvidivom roku", dodao je Martonji, čija zemlja 1. jula Poljskoj predaje predstavajuće mesto EU.

POVEZANE VESTI

Petak 01.07.2011. 09:11
Sada će Poljaci da nam pokažu kako to izgleda kada odbijemo njihov poziv jer je u Varšavu bila pozvana Jahjaga. Eno ga Tadić ko bela lala, već zove Jahjagu na sastanak regionalne organizacije, a do kraja će joj postrojiti i gardu za doček. Tako je bilo istorijsko NE za mišljenje MSP pa onda 9 septembra 2010 istorijsko DA tako da još zvoni u ušima.
Petak 01.07.2011. 06:33
Uslov jeste priznavanje nezavisnosti,i to su jasno i glasno mnogo puta izjavile 3 najbogatije clanice EU, i ne samo to nego odvajanje jos i Vojvodine,Raske,( a Madjari se nista ne pitaju,i pokusali su da izadju iz zajednice ali im je zapreceno da moraju sve da vrate sto su dobili i potrosili,a i druge ucene). Ovakve izjave su sracunate da podgrejavaju laznu nadu o clanstvu u EU,izludjivanju naroda koji ima pred ocima lep primer Grcke. EU ce se raspasti ali ono sto su pokupovale za bagatelu ce ostati u njihovom vlasnistvu. Cak i da Srbija u Oktobru dobije pozitivno misljenje o statusu to nista ne znaci osim sto ce srbe EU nastaviti da ucenjuje novim ucenama sve do rasparcavanja na BG pasalu
Petak 01.07.2011. 13:26
Pa ajd što nam vlast zamazuje oči, ali što i okolne države?! Ne treba da priznamo Kosovo, ali treba da sarađujemo sa njim i ostalim državama u regionu, kao da smo ga priznali, što je prvi korak ka stvarnom priznavanju. A kad našom nepažnjom i zamajavanjem ne primetimo da je posao završen, biće ko nam je kriv što nismo vodili računa i reagovali na vreme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online