Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 27.06.2011.
11:38 >> 16:57h
Vestionline, Beta A

Skupština usvojila Dinkićev predlog

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave, čime se, kako je naveo predlagač, URS, uspostavlja veća finansijska samostalnost gradova i opština u odnosu na Republiku.

Skupština Srbije
 


Za izmene Zakona, koje su predložili Ujedinjeni regioni Srbije, od 127 poslanika, koliko ih je bilo u sali, glasalo je 108.


Usvojenim izmenama Zakona svi gradovi i opštine ostvariće povećanje ukupnih prihoda, dok će siromašne jedinice lokalne samouprave ostvariti najveće uvećanje svojih lokalnih budžeta.


Predloženi model finansiranja predviđa da više novca od poreza na zarade koji se prikupi u nekom gradu ostane u tom gradu i to 80 odsto, umesto sadašnjih 40, i da transferi postanu dominantan oblik finansiranja malih i siromašnih opština i gradova, a da se veći gradovi više oslone na prihode od poreza na zarade.


Grad Beograd više neće dobijati transfere iz republičkog budžeta, i umesto Beogradu ta sredstva će se u vidu transfera solidarnosti raspodeliti drugim gradovima i opštinama pri čemu će najviše dobiti najsiromašnije opštine.

Dinkić: Najvažniji korak

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da usvojenim izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava dobijaju svi gradovi i opštine u Srbiji i da je taj zakon prvi i najvažniji korak ka decentralizaciji.

"Zakon omogućava da gradovi i opštine budu samostalni od republičke vlasti", rekao je Dinkić ističući da će gradovi i opštine imati mogućnosti za zaustave odlazak mladih iz svojih sredina.

"Svi koji nisu glasali suštinski se plaše gubljenja moći centralne vlasti i jačanje gradova i opština", ocenio je Dinkić.

Kako je naveo, jačanje gradova i opština oduzima moć "političkih vrhova" u Beogradu, odnosno liderima partija u Beogradu koji se, kako je ocenio, plaše da gube na važnosti.

Čanak: Najviše profitira Beograd

 

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da usvojeni zakon ne vodi u pravcu decentralizacije i da su zbog toga poslanici LSV-a bili uzdražni prilikom usvajanja tog propisa.

 

Nezadovoljan: Nenad Čanak

"Mislim da treba dobro promisliti kuda vodi ova pomama za decentralizacijom. Do ovakvih iznuđenih glasanja", naveo je lider LSV-a, objasnivši da su poslanici te stranke hteli da pokažu stav da je sasvim svejedno i da to nije decentralizacija već prikupljanje političkih poena.

 

Čanak je kazao da će samo neke lokalne samouprave profitirati, a najviše Beograd, te da zbog toga taj zakon odgovara "samo nekima, a ne celoj državi ni procesu decentralizacije, kao osnovi demokratskog društva".

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.06.2011. 11:52
sada ste se toga setili,ne pitate se kako ce se taj grad finansirati i iz cega,prvo ste svaku firmu rasprodali u bescenje pa novi vlasnici iste te firme zatvorili,radnike poslali na zavod,a sada trazite da se samofinansiraju,ma jednom recju BANDA !!!!!!!
Ponedeljak 27.06.2011. 11:50
One najsiromasnije,nemaju poljoprivredu,industriju, nema posla pa prihod od poreza nikakav. Od tog nicega ce sebi opstinari uzeti deo, za svoj dzep,a drzava ce posle reci imate pare od poreza gradite skole ,bolnice,itd. Gde su Dinkicevi prsti umesani,bit ce jos vise pljacke za odabrane poltrone. Zbog unistavanja srbskih banki, rasprodaje Srbskih preduzeca u bescenje Dinkicu je mesto u zatvoru.
Ponedeljak 27.06.2011. 14:04
Ovo je napravljeno jer novaca više nema, ali će sada da budu krivi oni na lokalu što ne zaposle radnike pa će imati novaca od poreza na zarade. Ali, zvuči popularno, isti kuvar kao i za akcije a izbori će očigledno biti pre vremena. Tako se i Sloba zajebo 2000 pa raspisao izbore dok još bure drži vodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online