Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 23.06.2011.
15:36
Beta A

"Kosovo nije uslov za EU, ali nam ne treba takav problem"

Evropski komesar Štefan File izjavio je danas u Briselu da pitanje Kosova i Metohije nije obuhvaćeno Upitnikom Evropske komisije o evropskim reformama u Srbiji, ali je naglasio da nijedna od država Evropske unije "nije voljna da prihvati bilo koju novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je reč o regionu ili susedima".

Štefan File
 

File je to rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, koji je podvukao da "nije čuo od komesara Filea" da je priznanje Kosova novi uslov za članstvo Srbije u EU i podvukao da Beograd nikad neće priznati samoproglašenje nezavisnosti u Prištini.

"Kad je reč o priznavanju Kosova od strane Srbije danas, sutra ili kroz tri meseca, godine ili veka odsad, moj stav je isti", naglasio je šef srpske diplomatije.

File i Jeremić su time odgovorili na pitanje novinara kako tumače izjave poslanika vladajućih stranaka u nemačkom parlamentu da će Srbija pre ulaska u članstvo EU faktički morati da prizna nezavisnost Kosova.

File je dodao da "ne želi da spekuliše o tome da kroz par godina ne može biti stavljeno na dnevni red" pitanje priznavanja Kosova od strane Srbije.

Proširivanje EU na nove članice je, prema njegovim rečima, "proces koji je zajednički jasno utvrđeni tehnički postupak i takođe političko rukovođenje tim procesom, jer na kraju tog procesa su dvadesetsedam zemalja članica EU koje donose odluku jednoglasno".

I, kako je to objasnio evropski komesar, "čuo sam niz komentara u članicama (EU) i nijedna od njih sad nije voljna da prihvati bilo koju novu državu kao članicu koja bi imala neko otvoreno pitanje kad je reč o regionu ili susedima o otud smatram da su nužni ozbiljni napori da se kroz proces proširivanja nađe rešenje za to pitanje".

"Ja poštujem mišljenja parlamentaraca zemalja članica, moj mandat je vrlo jasan kad je u pitanju Evropska komisija, a kad smo radili na Upitniku (za Srbiju), jasno smo stavili do znanja da to ne obuhvata Kosovo", naglasio je File.


"Vrlo smo dosledni u naglašavanju doprinosa Srbije regionalnoj saradnji, doprinosa Srbije da se obezbedi da u taj proces budu svi uključeni što je važan elemenat za dalji napredak Srbije na putu proširivanja-već sam više puta istakao da je važno da se na kraju tog puta nađe rešenje za to važno regionalno pitanje", stavio je do znanja evropski komesar za proširenje. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.06.2011. 16:41
ovaj je neki zajebant.
Četvrtak 23.06.2011. 16:15
Veoma interesantno, ali zašto su doneli rezoluciju o Kosmetu 19 januara da Srbija mora da rasformira svoje paralelene organe. Kada Srbija to uradi onda ne mora ni za trista godina da prizna Kosovo, kao ni Kina Tajvan ili nekada Zapadna Nemačka Istočnu Nemačku i obratno. File neće da špekuliše hoće li pitanje Kosova biti stavljeno na dnevni red za PAR godina, ali se zna da Turska od oktobra 2007 pregovara sa EU i ne odstupa od svog stava o Kipru. Ako biraju između Turaka na Kipru i EU oni biraju Turke i dotle guraju svoju silu ponovo na Balkan i širom muslimanskih zemalja. Evropa ima alternativu za sve osim za Srbe zato jer smo ekonomski tropa.
Četvrtak 23.06.2011. 19:43
Где су сада оне фукаре-демократе?Све су дали, а ови траже још.Хоће ли сада говорити своју познату паролу"ЕУ нема алтернативу.Ево вам сада Европе,демократски тоталитарци".Ви сте обични губитници и гомила школованих неспособњаковића.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online