Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.06.2011.
13:18
D. Dekić - Vesti A

I Kosovo u paketu?

Usvajanje evropskih pravila o imunitetu državnih funkcionera moglo bi, kako se čuje iz srpske vlasti, da dovede do promene Ustava Srbije ukoliko se pokaže da taj posao ne može da se završi izmenom zakonskih akata.

NIKO NE SME DA SE IGRA SA DRŽAVOM: Zoran Ivošević
 


Promena najvišeg zakonodavno-pravnog akta je zahtev koji se neretko čuje iz političkih partija, a seže i do najosetljivijih državnih pitanja. Tako je lider SPO-a Vuk Drašković rekao pre nekoliko meseci da "trajnog, obostrano prihvatljivog rešenja kosovskog problema ne može da bude dok je na snazi preambula Ustava kojom se negira realnost i stvara lažni utisak da Srbija ima nekakav suverenitet nad Kosovom".

SVE JE MOGUĆE: Aleksandar Martinović (levo)
 


Za razliku od pitanja imuniteta, zbog kojeg se može menjati deo Ustava dvotrećinskom većinom u parlamentu, krupna pitanja, kao što je Kosovo, prema rečima ustavno-pravnog stručnjaka Zorana Ivoševića, zahtevaju i referendumsko izjašnjavanje građana.


- Ne verujem da bi iko pokrenuo pitanje izmene dela o Kosmetu u ustavnoj preambuli. Da tako nešto ne treba ni pokretati pokazalo se na primeru Nemačke koja je i pored posleratne podele na zapadnu i istočnu, u preambuli ustava ostala jedna država i dočekala pad Berlinskog zida da to i u praksi ponovo bude - podseća Ivošević.

On ističe da je istorija duža od ljudskih života i da niko ne sme da se igra sa državom i granicama. Ovaj stručnjak smatra da partijski prvaci često politizuju Ustav, ali i menjaju zakone koji u novom obliku nisu u skladu sa Ustavom.
 

- Promenu Ustava zahteva mnogo toga što EU od nas traži i treba usklađivati standarde, ali ne razumem zašto mi sve radimo po onoj narodnoj navrat-nanos i po svaku cenu - kaže Ivošević.

Potpredsednik radikala Aleksandar Martinović veruje da bi u pozadini poslednje akcije vlasti vezane za mogućnost promene Ustava zbog instituta imuniteta i svih drugih kojima su tražene promene Ustava lako moglo da se krije pitanje Kosova, odnosno suštinske promene u Ustavu koje bi predstavljale indirektno odricanje od dela ove srpske teritorije.
 

Sistemska greška


Imunitet bi poslanike i ministre trebalo da čuva samo za ono što javno izgovore, dok su do sada bili zaštićeni od krivičnih dela za koja je propisana kazna do pet godina zatvora.


- Kod pitanja imuniteta je inače načinjena zakonska greška jer nosioci pravosudnih funkcija nisu izjednačeni sa funkcionerima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti- ukazuje Ivošević.


Izmene u pravnom tretmanu imuniteta su, prema oceni Martinovića, usmerene protiv opozicije, s ciljem ućutkivanja svih poslanika koji se protive režimu i njegovim potezima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online