Četvrtak 23.06.2011.
13:18
D. Dekić - Vesti

I Kosovo u paketu?

NIKO NE SME DA SE IGRA SA DRŽAVOM: Zoran Ivošević
 


Promena najvišeg zakonodavno-pravnog akta je zahtev koji se neretko čuje iz političkih partija, a seže i do najosetljivijih državnih pitanja. Tako je lider SPO-a Vuk Drašković rekao pre nekoliko meseci da "trajnog, obostrano prihvatljivog rešenja kosovskog problema ne može da bude dok je na snazi preambula Ustava kojom se negira realnost i stvara lažni utisak da Srbija ima nekakav suverenitet nad Kosovom".

SVE JE MOGUĆE: Aleksandar Martinović (levo)
 


Za razliku od pitanja imuniteta, zbog kojeg se može menjati deo Ustava dvotrećinskom većinom u parlamentu, krupna pitanja, kao što je Kosovo, prema rečima ustavno-pravnog stručnjaka Zorana Ivoševića, zahtevaju i referendumsko izjašnjavanje građana.


- Ne verujem da bi iko pokrenuo pitanje izmene dela o Kosmetu u ustavnoj preambuli. Da tako nešto ne treba ni pokretati pokazalo se na primeru Nemačke koja je i pored posleratne podele na zapadnu i istočnu, u preambuli ustava ostala jedna država i dočekala pad Berlinskog zida da to i u praksi ponovo bude - podseća Ivošević.

On ističe da je istorija duža od ljudskih života i da niko ne sme da se igra sa državom i granicama. Ovaj stručnjak smatra da partijski prvaci često politizuju Ustav, ali i menjaju zakone koji u novom obliku nisu u skladu sa Ustavom.
 

- Promenu Ustava zahteva mnogo toga što EU od nas traži i treba usklađivati standarde, ali ne razumem zašto mi sve radimo po onoj narodnoj navrat-nanos i po svaku cenu - kaže Ivošević.

Potpredsednik radikala Aleksandar Martinović veruje da bi u pozadini poslednje akcije vlasti vezane za mogućnost promene Ustava zbog instituta imuniteta i svih drugih kojima su tražene promene Ustava lako moglo da se krije pitanje Kosova, odnosno suštinske promene u Ustavu koje bi predstavljale indirektno odricanje od dela ove srpske teritorije.
 

Sistemska greška


Imunitet bi poslanike i ministre trebalo da čuva samo za ono što javno izgovore, dok su do sada bili zaštićeni od krivičnih dela za koja je propisana kazna do pet godina zatvora.


- Kod pitanja imuniteta je inače načinjena zakonska greška jer nosioci pravosudnih funkcija nisu izjednačeni sa funkcionerima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti- ukazuje Ivošević.


Izmene u pravnom tretmanu imuniteta su, prema oceni Martinovića, usmerene protiv opozicije, s ciljem ućutkivanja svih poslanika koji se protive režimu i njegovim potezima.

2024 © - Vesti online