Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 21.06.2011.
17:09
Vestionline A

Predlog URS-a Dinkićeva "politička prevara"

Poslanici opozicije oštro su danas kritikovali predlog Ujedinjenih regiona Srbije (URS) za decentralizaciju zemlje, navodeći da ona neće dovesti do ravnomernog regionalnog razvoja, dok je lider URS Mlađan Dinkić tvrdio da će svi gradovi i opštine imati veću finansijsku samostalnost.

Lider URS: Mlađan Dinkić
 

U skupštinskoj raspravi o amandmanima na izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, predstavnici opozicije su ocenili da je zakon još jedna "politička prevara" Dinkića koja će dodatno opteretiti budžet i da je direktna pretnja za razvoj zemlje.

Dinkić je rekao da bi sve opštine i gradovi imali koristi već od jesenas, a građani bi živeli bolje jer bi, kako je naveo, "svi imali više novca".

Prema njegovim rečima, veliki gradovi će imati dvostruko više novca od poreza na zarade, a nerazvijene opštine dodatna sredstva iz transfera solidarnosti.

Dinkić je kazao da bi model koji nudi URS, uspostavio mnogo veću finansijsku samostalnost gradova i opština i naveo primer Lebana koji bi, prema njegovim rečima, imali 71 odsto više novca.

Poslanici LDP su međutim ukazali da bi primenom takvog zakona u državnom budžetu nastao manjak od 40 milijardi dinara i ocenili da je decentralizacija "presipanje iz šupljeg u prazno".

Dinkcić je odgovorio da je "kritičarima krivo" što je URS predložio taj zakon i što može imati korist od tog predloga.

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovanka Tabaković rekla je da proizlazi da su sve opozicione stranke "ljubomorne što je Dinkić podneo predlog zakona".

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) su ukazali da se Zakon o finansiranju lokalnih samouprava ni sada ne primenjuje, te im država duguje 50 milijardi dinara.

"Neverovatno da se neko ko je pravio problem, sada pojavljuje kao spasilac", rekli su poslanici DSS.

Dinkić je odgovorio da postoji razlog zašto je izašao iz Vade koja je "zakinula opštinama pare".

Radikali su kritikovali to što predlagač nije prihvatio njihov amandman kojim je predviđena odgovornost ministra finansija ukoliko se u toku budžetske godine sredstva nenamenskih transfera ne raspodele jedinicama lokalne samouprave.

URS je prihvatio većinu amandmana Demokratske stranke na taj zakon kojima se, između ostalog, uvode novi kriterijumi za raspodelu sredstava iz transfera solidarnosti i smanjuju sredstva koja će Beograd dobijati od poreza na zarade.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.06.2011. 19:32
neverovatna gnjida od coveka. ne posustaje. i jos ce dobiti poverenje gradjana srbije. ( ne daj Boze ) drzavni kriminalac No1.
Utorak 21.06.2011. 18:03
Као и све досад од овог човека. Ко њему верује мора да буде дебело сенилан.
Utorak 21.06.2011. 17:59
Izbori sto pre i da se ovom Dinkicu i slicnim njemu zauvek zatre svaki politicki trag!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online