Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 20.06.2011.
09:16
Srna A

Ameri i Albanci nam najveći neprijatelji

Građani Srbije kao prijateljske zemlje i dalje vide Rusiju i Grčku, nova na listi je Kina, dok su im najveći neprijatelji Amerikanci i Albanci, a Hrvatska i BiH kao neprijateljske države se više i ne pominju, pokazuje nedavno sprovedeno istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koje prenosi "Blic".

Zanimljivo je da epitet prijatelja nije zaslužila nijedna druga članica EU osim Grčke, dok se zemlje koje su nekad bile na vrhu liste neprijateljskih država poput Hrvatske i BiH danas gotovo i ne pominju.

Vladimir Ilić iz beogradskog Centra za razvoj civilnog društva iznenađen je što se Sarajevo i Zagreb ne pojavljuju na vrhu liste neprijatelja Srba.

"Čini se da je došlo do normalizacije odnosa. Sa Hrvatskom smo ratovali četiri godine, ali smo živeli zajedno 45 godina", naveo je Ilić.

Srbi impresionirani napretkom Kine: Šangaj

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović kaže da su Rusija i Grčka aktivno ispoljavale podršku Srbiji u teškim situacijama, kao na primer tokom bombardovanja, a interesantno je da je u ovaj klub odnedavno svrstana i udaljena Kina.

Iako je zajednički imenitelj za sve tri države da nisu priznale Kosovo, Stojanović pretpostavlja da je odabir Kine pre rezultat divljenja ekonomskom i spoljnopolitičkom jačanju ove zemlje i njenom prerastanju u vodeću svetsku silu.

"Verujem da je izbor ove države za jednog od tri najveća prijatelja više odraz naše želje da nam budu prijatelji, nego njihove nesporne naklonosti prema Srbiji", dodaje Stojanović.

Istraživanje je pokazalo da ne postoji zemlja koju Srbi opažaju kao prijateljsku, a da je priznala nezavisnost Kosmeta i obrnuto - ne postoji zemlja koja na neki način predstavlja pretnju po bezbednost, a da Kosovo nije priznala kao nezavisnu državu.

Beogradksi Istoričar Čedomir Antić kaže da je očigledno Kosmet odigrao važnu ulogu u deklarisanju građana Srbije ko su im prijateljske, a ko neprijateljske zemlje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2011. 09:20
Sa SIPTARIMA mozes biti prijatelj dok ih ne UPOZNAS.A onda sledi OTREZNJENJE.
Ponedeljak 20.06.2011. 09:29
Japan je prijateljska zemlja a priznali su takozvanu "nezavnistnost" Kosova i Metohije jer su američki protektorat. Nema nezavsnosti, nema predaje, Kosovo je Srbija, Šiptare u Albaniju!
Ponedeljak 20.06.2011. 10:08
Ja licno smatram amerikance najvece neprijatelje , ajd ima par njih sto su dobri do Srbije , al uglavnom jih mrzim tako da sad bas sa zadovoljstvom gledam kako vode rat sa najvecim pozarom u njihovoj zemlji ( Arizona ) , kad tolko vole da ratuju po svetu neka i kuci malo beze i se skrivaju i pate i nek se igraju heroje :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online