Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.06.2011.
15:06
J. L. Petković - Vesti A

Spremaju hapšenje srpskih lidera

Za Vladu Kosova najveća bezbedonosna pretnja na severu pokrajine su lokalni političari DSS-a i pripadnici ekstremističkih grupacija Obraz, Zvečanci i Mitrovčani, a posebno Marko Jakšić, Milan Ivanović i Igor Vojinović, piše u izveštaju koordinator za sever Kosova Iljbera Hise.

LAŽNE OPTUŽBE: Marko Jakšić i Milan Ivanović
 

Inače, i ranije su ovi pojedinci označavani vođama - "paralelnim srpskim strukturama kriminalnih grupa i huligana", i preprekom za sprovođenje vlasti u tom delu.

Višestruka igra


U dokumentu "Beograd jednom nogom na severu i otvorenim vratima u Briselu" govori se i o pristutnosti srpskih vlasti na severu Kosova, ali se kaže i da nisu sve institucije i grupacije pod komandom Beograda i da se često pojavljuju rivalstva među samim Srbima.
"Ipak, konstatacija je da je zvanični Beograd uvek prisutan na severu, i to zbog konkretnih i brojnih razloga. Igra zvaničnog Beograda na severu i oko severa je višestruka, koja s vremena na vreme ometa ili preti podelom, da bi se onda monopolisao statusom kvo", navodi se u izveštaju Iljbera Hise.

Na ove optužbe Igor Vojinović, profesor istorije na Univerzitetu Kosovska Mitrovica, kaže da su lažne i da nisu novost.

- Ovo je direktan poziv na našu likvidaciju! Ipak, ovi idioti i metalno zaostali Srbi koji rade za kvazidržavu pogrešno su informisali svoje šefove jer ja nisam lider Obraza, već narodnog pokreta Otadžbina. Ali, verujem da je njima otadžbina, obraz i otpor jedno te isto. I nije nama problem koordinator za sever Kosova Iljber Hisa, već Srbi koji kao prostitutke rade protiv svoje države i za nas koji smo lojalni Srbiji lažu da smo huligani i teroristi - kaže Vojinović.
 

Člana DSS-a Marka Jakšića optužbe nisu potresle jer su proizvod "nacionalne ostrašćenosti Iljbera Hise" koji je, kako kaže, "još u vreme pregovora u Beču bio neverovatan ekstremista".

- Tako da svima nama treba da imponuje da se demokratskim i političkim sredstvima borimo da sačuvamo KiM u sastavu Srbije, pa smo samim tim na meti političkih progona. Ne vidim razlog da me neko zbog toga privodi i hapsi jer bi po tome pola sveta koje nije priznalo državu Kosovo trebalo da bude uhapšeno. Bilo bi im bolje da hapse trgovce ljudskim organima - zaključuje Jakšić.

U izveštaju Iljbera Hisa takođe se navodi da "Vojinović generiše različite ultradesničarske organizacije koje, osim onih na Kosovu i Srbiji, uključuju slične grupe i iz Crne Gore". Dodaje se i da su pristalice vladike Artemija - predsednik SNV severnog KiM Milan Ivanović, funkcioner DSS-a Marko Jakšić, kao i drugi funkcioneri iz DSS-a, zajedno s pripadnicima ekstremnih desničarskih organizacija i huligana organizovali nasilje u februaru 2011, ispred ulaza u manastir Gračanica.

"Vojinović je viđen naoružan u manastiru Duboki Potok, u novembru 2010, kada je zajedno sa Artemijevim sledbenicima preuzeo kontrolu nad tamošnjim manastirom. Zbog tog događaja kosovska policija je sprovela istragu, ali tokom akcije hapšenja on je, pod vrlo čudnim okolnostima, uspeo da pobegne kroz prozor svog stana u Kosovskoj Mitrovici", piše u izveštaju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2011. 15:54
Како то да су жутима из Београда и шиптарима исти људи непријатељи? Врло занимљиво!
Ponedeljak 20.06.2011. 16:01
Ovi ljudi kao da nisu čuli da je u rezoluciji EU od 19 januara u tački 7 lepo napisano da Srbija mora da rasformira paralelene organe na Kosmetu. Trebali su sa Bogdanovićem i Ivanovićem da isteraju stvar na čistinu da znaju na čemu su. Valjda im je izgledalo neverovatno. Sada da bi se sprečili neredi moraju se preventivno uhapsiti oni koji su sumnjivi da će organizovati otpor, to je jasno i malom detetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online