Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 19.06.2011.
07:39
Blic A

"Protiv korupcije nema imuniteta"

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izjavio je da je preispitivanje zakonskog okvira za postojanje imuniteta članova parlamenta, ministara, sudija i tužilaca, kako taj imunitet ne bi predstavljao zaštitu od krivičnog progona zbog koruptivnih dela, jedna od mera u borbi protiv korupcije na kojoj Vlada Srbije trenutno radi.

Slobodan Homen
 

Ta mera je i preporuka eksperata Evropske unije sa poslednjeg sastanka predstavnika državnih organa i evropskih partnera, rekao je Homen, koji je i koordinator Vlade Srbije, u intervjuu za beogradski "Blic".


"Ključno je ustanovljavanje mehanizma za obezbeđivanje jasne koordinacije među državnim organima koji se bave borbom protiv korupcije. To bi trebalo da obezbedi konstantno praćenje problema korupcije kako bi svi nadležni organi bili obavešteni u startu o mogućnosti pojave korupcije", kazao je Homen.


Prema njegovim rečima, praktično, suština je u proaktivnim istragama gde se više neće čekati da se podnese krivična prijava, bilo MUP-u bilo tužilaštvu, već će državni organi biti dužni da sami obaveštavaju o svim sumnjivim transakcijama.


"Na primer, ukoliko Narodna banka Srbije izvrši transakciju koja je na prvi pogled legalna, ali je reč o ofšor firmama, biće dužna da o njoj obavesti druge nadležne organe kako bi se utvrdilo da li tu ima i elemenata korupcije", kazao je Homen.


Novo je, međutim, da je Srbija napravila i korak dalje i redovno će o svim mogućim slučajevima korupcije izveštavati evropske partnere, dodao je on.


Homen je naveo da preporuka eksperata ima ih nekoliko: proaktivan nastup tužilaštva i policije, preispitivanje zakonskog okvira za imunitet kod vršilaca javnih funkcija, ali i uvođenje softverskih rešenja koja bi pomogla u radu tužilaštvu i policiji.


"Ona bi trebalo da omoguće da policija i tužilaštvo u svakom trenutku mogu da prate šta rade nadležni organi, odnosno u kojoj su fazi konkretni slučajevi. Time bi se sprečila situacija da pojedinci ne budu krivično gonjeni zato što uživaju podršku ili zaštitu političkih stranaka ili državnih organa", kazao je Homen.


Prema njegovim rečima, to konkretno znači da je neophodno obezbediti elektronsku razmenu podataka i pristup bazama podataka svim nosiocima borbe protiv korupcije.


"Na taj način pojačava se i saradnja policije i tužilaštva, a bilo bi onemogućeno i da pojedini slučajevi završe u fioci", istakao je Homen.


Na podsećanje da je EU uputila pismo Vladi u kojem se traži obaveštenje dokle su stigli pojedini slučajevi prodaje i privatizacije za koje se sumnja da je reč o korupciji, Homen je odgovorio da "to nije pitanje" za njega, "već za nadležna tužilaštva", ali da razume "da se naši evropski partneri interesuju za pojedine slučajeve".


Homen je kazao da su "često i upravo firme iz EU bile deo tih istraga, a Srbija mora da postane jedinstveni deo fronta borbe protiv korupcije zajedno sa zemljama EU".


"Ali istrage za koje se interesuje EU već se vode i nijedan korupcionaški slučaj ne odnosi se na postojeću Vladu, što je pokazatelj da je napravljen ozbiljan iskorak u borbi protiv korupcije", istakao je Homen.

Nedelja 19.06.2011. 08:42
Језиво лажеш.
Nedelja 19.06.2011. 12:21
Of šor firme su bile jedina mogućnost da se iz Srbije posluje za vreme sankcija. Posle 5 oktobra i ukidanja sankcija, poslovanje preko of šor firmi je moralo da bude krivično delo prema zakonu o deviznom poslovanju. Međutim ovde je nastavljeno kao da je to najnormalnija stvar da Vojska plati najam satelita od Izraela preko of šor firme Mr.Štajnera sa Devičanskih Ostrva. Sama Evropska Komisija nepobitno je utvrdila da se kroz javne nabavke preko trange - frange i of šor firmi ukrade MILIJARDA evra godišnje i stavila nas među vodeće na listi koruptivnih zemalja. Dotle se nama pričala priča o generalu Mladiću kao uslovu za ulazak u EU, a nikada nećemo ući zbog lopova u vrhu vlasti.
Nedelja 19.06.2011. 10:27
Jeste,kazete Vi gospodine Homen i osim toga sto samo pricate,nista se drugo ne desava..Manje pricajte vise radite,a vas rad mora da se oseti u generalnomzivotu Srbije.Kada vi uradite svoj deo posla,necete imati potrebu da se pojavljujete po medijima svaki dan,mediji ce sami hvaliti vas a i narod ce.A ovako,samo nam ispirate mozgove,jer gde god udjem pre svega u drzavnu instituciju ocekuje se mito i vlada teska korupcija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online