Nedelja 19.06.2011.
07:39
Blic

"Protiv korupcije nema imuniteta"

Slobodan Homen
 

Ta mera je i preporuka eksperata Evropske unije sa poslednjeg sastanka predstavnika državnih organa i evropskih partnera, rekao je Homen, koji je i koordinator Vlade Srbije, u intervjuu za beogradski "Blic".


"Ključno je ustanovljavanje mehanizma za obezbeđivanje jasne koordinacije među državnim organima koji se bave borbom protiv korupcije. To bi trebalo da obezbedi konstantno praćenje problema korupcije kako bi svi nadležni organi bili obavešteni u startu o mogućnosti pojave korupcije", kazao je Homen.


Prema njegovim rečima, praktično, suština je u proaktivnim istragama gde se više neće čekati da se podnese krivična prijava, bilo MUP-u bilo tužilaštvu, već će državni organi biti dužni da sami obaveštavaju o svim sumnjivim transakcijama.


"Na primer, ukoliko Narodna banka Srbije izvrši transakciju koja je na prvi pogled legalna, ali je reč o ofšor firmama, biće dužna da o njoj obavesti druge nadležne organe kako bi se utvrdilo da li tu ima i elemenata korupcije", kazao je Homen.


Novo je, međutim, da je Srbija napravila i korak dalje i redovno će o svim mogućim slučajevima korupcije izveštavati evropske partnere, dodao je on.


Homen je naveo da preporuka eksperata ima ih nekoliko: proaktivan nastup tužilaštva i policije, preispitivanje zakonskog okvira za imunitet kod vršilaca javnih funkcija, ali i uvođenje softverskih rešenja koja bi pomogla u radu tužilaštvu i policiji.


"Ona bi trebalo da omoguće da policija i tužilaštvo u svakom trenutku mogu da prate šta rade nadležni organi, odnosno u kojoj su fazi konkretni slučajevi. Time bi se sprečila situacija da pojedinci ne budu krivično gonjeni zato što uživaju podršku ili zaštitu političkih stranaka ili državnih organa", kazao je Homen.


Prema njegovim rečima, to konkretno znači da je neophodno obezbediti elektronsku razmenu podataka i pristup bazama podataka svim nosiocima borbe protiv korupcije.


"Na taj način pojačava se i saradnja policije i tužilaštva, a bilo bi onemogućeno i da pojedini slučajevi završe u fioci", istakao je Homen.


Na podsećanje da je EU uputila pismo Vladi u kojem se traži obaveštenje dokle su stigli pojedini slučajevi prodaje i privatizacije za koje se sumnja da je reč o korupciji, Homen je odgovorio da "to nije pitanje" za njega, "već za nadležna tužilaštva", ali da razume "da se naši evropski partneri interesuju za pojedine slučajeve".


Homen je kazao da su "često i upravo firme iz EU bile deo tih istraga, a Srbija mora da postane jedinstveni deo fronta borbe protiv korupcije zajedno sa zemljama EU".


"Ali istrage za koje se interesuje EU već se vode i nijedan korupcionaški slučaj ne odnosi se na postojeću Vladu, što je pokazatelj da je napravljen ozbiljan iskorak u borbi protiv korupcije", istakao je Homen.

2024 © - Vesti online