Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 18.06.2011.
12:18
Večernje novosti A

“Velika Albanija“ pali alarm

Beograd se protivi stvaranju bilo kakvih nerealnih tvorevina, a formiranje "velike Albanije" naškodilo bi ne samo Srbima, već i drugim narodima u okruženju i destabilizovalo čitav region, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

"Opšte je poznato da Albanci još od 'Prizrenske lige' imaju težnju da stvore 'veliku Albaniju', i to nije nikakva novost. Ali, sada je svima jasno koliko je takav projekat opasan i koliko bi ugrozio druge narode i njihove kulture", rekao je Bogdanović za današnje "Novosti".

Zamišljene granice Velike Albanije

Nelegalno samoproglašenje nezavisnosti, Albancima sa Kosmeta bio je samo početni korak u sklapanju mozaika "velike Albanije", ocenio je Bogdanović i dodao da bi zbog toga u čitavoj međunarodnoj zajednici hitno morao da se upali alarm upozorenja.

"Međunarodna zajednica mora ozbiljno da se pozabavi ovim problemom i da spreči stvaranje nekakve nerealne države na prostoru druge suverene i međunarodno priznate zemlje", poručio je ministar.

Ideja stvaranja "velike Albanije" prisutna je već godinama, svi mi koji živimo na Kosmetu vrlo dobro se sećamo parola koje su Albanci nosili 1968. godine, 1981. ili devedesetih godina, istakao je Bogdanović i ponovio da je taj projekat pritajena želja svih albanskih političara na Kosmetu.

I šef beogradskog tima u pregovorima sa Prištinom Borko Stefanović nedavno je upozorio da je opasnost od stvaranja "velike Albanije" realna, pogotovo ako bi došlo do punog međunarodnog priznanja Kosova.

Podsetimo, još krajem januara na ovakav ekstremistički projekat je upozoravao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin. Sa druge strane, srpski predsednik Boris Tadić je nedavno izjavio da bismo mi mogli da živimo sa projektom "velike Albanije".

POVEZANE VESTI

Subota 18.06.2011. 12:30
Pokušavaju sa ovom halabukom o nečemu što ni EU ni USA ne bi odobrili. Sada je po žutima jedino rešenje da ih zaustavimo da rasformiramo srpske organe na Kosmetu po rezoluciji EU od 19 januara i utvrdimo jasnu granicu. To će biti veliki uspeh jer smo sprečili albance da dođu do Niša po mapi Prizrenske Lige. Šibicari uvek imaju istu foru da odvrate pažnju šta se dešava sa kuglicom ispod kutijice.
Subota 18.06.2011. 12:54
Sto se tice Kosova,to je nazalost gotova stvar,bice podela.Ali ce u Makedoniji zato biti haos!Pa imaju predvidjanja da ce do 2030 40% Makedonaca biti muslimani.Pa ja se secam kad sam isao u Ohrid pre 2 godine,sve okacene crvene zastavice u okolnim selima i tu setaju namrgodjeni ljudi crnog tena sa belim kapica.Cela ta situacija u Makedoniji me podseca da Hrvatsku 1991 ,tamo pocinje da se zakuvava gusta corba.
Subota 18.06.2011. 13:07
Opet ovam mozak.Ti ne mozes da vodis ministarstvo za "KiM" a bistris politiku velike albanije.Sikter,sedis mi na vrh glave.Propalitet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online