Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 17.06.2011.
16:16
Beta A

U Srbiji narušena sloboda izražavanja

Evropska federacija novinara (EFJ) smatra alarmantnim narušavanje slobode izražavanja u Srbiji, koje se ogleda u stalnim političkim i ekonomskim pritiscima na novinare, kao i u odsustvu sindikalnih prava.

U posebnoj izjavi o situaciji u kojoj se nalaze novinari u Srbiji, koju je danas usvojio EFJ, izražena je podrška srpskim novinarima u borbi da prisile poslodavce u medijima na zaključivanje kolektivnih ugovora kojima će se garantovati prava zaposlenih, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

EFJ je, takođe, pozvao vlasti u Srbiji da okončaju nekažnjivost ubica novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Ta organizacija, koja je regionalni ogranak Međunarodne federacije novinara (IFJ),

23. aprila biće obeležen Dan sećanja na 16 ubijenih radnika RTS-a

smatra neprihvatljivom činjenicu da tri istraživačka novinara u Srbiji moraju da žive pod 24-časovnom policijskom zaštitom kao, i blagu kaznenu politiku prema napadačima na novinare.

Evropska federacija novinara pozvala je svoje članice da se pridruže UNS-u i Sindikatu novinara Srbije prilikom obeležavanja 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a 1999. godine.

Na trodnevnoj skupštini EFJ u Beogradu učestvovalo je 80-tak predstavnika članica tog regionalnog ogranka IFJ, pod čijim okriljem se nalaze novinarska udruženja i sindikati iz skoro svih evropskih država, sa više od 260.000 članova.

Glavne teme skupa, koji su organizovale sve tri članice EFJ u Srbiji - Nezavisno udruženje novinara Srbije, UNS i SNS, bio je socijalni dijalog između sindikata i medijskih kompanija i sloboda štampe.

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2011. 18:31
У Србији је Србин ускраћено право на слободу говора,лечење,запослење, здраву исхрану... ускоро на постојање.
Petak 17.06.2011. 17:49
kao sto se devedesetih koristio rts u dobre svrhe za pljuvanje amerike i evropske unije tako se danas koriste svi mediji za pljuvanje nase otadzbine srbije...sto vise vreme prolazi shvatam da je milosevic za ove bio cvecka nad cveckama!
Petak 17.06.2011. 19:28
Није тачно !!!!!!!!!! Каже Тадић, Ђелић, Ђилас да није. Ми морамо веровати режиму, шта ви бре знате. Чек и Дулић да потврди. Шта бре мислите ви ? Да су они горе необавештени, да нису демократи ? Не, не господо новинари, власти се мора веровати до имбецилности.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online