Petak 17.06.2011.
16:16
Beta

U Srbiji narušena sloboda izražavanja

U posebnoj izjavi o situaciji u kojoj se nalaze novinari u Srbiji, koju je danas usvojio EFJ, izražena je podrška srpskim novinarima u borbi da prisile poslodavce u medijima na zaključivanje kolektivnih ugovora kojima će se garantovati prava zaposlenih, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

EFJ je, takođe, pozvao vlasti u Srbiji da okončaju nekažnjivost ubica novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Ta organizacija, koja je regionalni ogranak Međunarodne federacije novinara (IFJ),

23. aprila biće obeležen Dan sećanja na 16 ubijenih radnika RTS-a

smatra neprihvatljivom činjenicu da tri istraživačka novinara u Srbiji moraju da žive pod 24-časovnom policijskom zaštitom kao, i blagu kaznenu politiku prema napadačima na novinare.

Evropska federacija novinara pozvala je svoje članice da se pridruže UNS-u i Sindikatu novinara Srbije prilikom obeležavanja 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a 1999. godine.

Na trodnevnoj skupštini EFJ u Beogradu učestvovalo je 80-tak predstavnika članica tog regionalnog ogranka IFJ, pod čijim okriljem se nalaze novinarska udruženja i sindikati iz skoro svih evropskih država, sa više od 260.000 članova.

Glavne teme skupa, koji su organizovale sve tri članice EFJ u Srbiji - Nezavisno udruženje novinara Srbije, UNS i SNS, bio je socijalni dijalog između sindikata i medijskih kompanija i sloboda štampe.

2024 © - Vesti online