Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.06.2011.
12:01
B. Đokić - Vesti A

Lažna policija pljačka dijasporu

Grupa lažnih policajaca opljačkala je nekoliko vozača automobila na autoputu Beograd-Niš tokom proteklog vikenda, ali su oni brzo akcijom policije uhapšeni.

Najviše pljački na drumovima dogodi se tokom sezone godišnjih odmora
 

Kako je saopštio MUP Srbije, privedeni su Čani Ibišević (34), Damir Dželadinović (24), Neđeljko Šorgić (36) i Destan Arifović (40) iz Zemuna, koji su se presvukli u policijske uniforme, iznajmili iz renatkar agencije sitroen 3, napravili lažna rotaciona svetla i krenuli s pljačkom vozača na autoputu. Oni su obično zaustavljali vozila stranih registarskih tablica, kakve koriste i naši ljudi iz dijaspore, verujući da vozači iz drugih država neće primetiti da su policajci u stvari lažni.


Njih su prijavila dve žrtve od kojih su uzeli nekoliko stotina evra i mobilni telefon. Pomoću bezbednosnih kamera, kojima je pokriven autoput, otkriveno je vozilo koje su koristili, a preko rentakar agencije i njihove adrese, pa su se lažni policajci ubrzo našli iza pravih rešetaka. Sumnja se da je broj žrtava ove bande mnogo veći, ali da su u pitanju vozači na tranzitu kroz Srbiju koji ove slučajeve nisu prijavili.

Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije
 


Svake godine, pogotovo tokom letnje sezone kada je intenzitet na glavnim putevima kroz Srbiju povećan, grupe kriminalaca pokušavaju na različite načine da prevare vozače. Međutim, kako kaže Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, ovo je prvi put da se neko prerušio u policajce i pokušao da tako prevari vozače naplaćivanjem lažnih kazni.
 

Kriminalci na putevima

Lažni policajci nisu specifičnost Srbije. Godinama se na ovaj način varaju vozači najčešće u Bugarskoj i Mađarskoj. Pre dve godine u Austriji je harala banda lažnih policajaca koji su najčešće zaustavljali kamione, a onda ih bukvalno otimali od vozača, odvozili u skrovišta, robu preprodavali, za kamione pravili lažna dokumenta, a potom ih takođe prodavali. Mađarska je godinama bila poznata po lažnim policajcima koji su zaustavljali obično vozila sa stranim registarskim tablicama i preplašenim vozačima naplaćivali astronomske kazne.

- Ovako nešto se dogodilo prvi put, ali smo u samo tri dana uspeli da otkrijemo grupu lažnih policajaca, identifikujemo ih i uhapsimo. Ukoliko vas policija zaustavi na Koridoru 10, u obavezi su da upale rotaciona svetla i onda bezbedno doprate do prvog parkinga jer je na autoputu zabranjeno zaustavljanje. Ukoliko se neko od vozača uplaši za bezbednost ili posumnja da to možda nije prava patrola, treba da upali sva četiri migavca, da znak patroli da ih je uočio i produži do prvog mesta za koje misli da je bezbedno, pumpe ili hotela, na šta imaju pravo i onda će im patrola prići i tražiti dokumenta. U svakom slučaju nema zaustavljanja, niti vas patrola može zaustaviti na mračnim mestima ili parkinzima koji nisu osvetljeni ili je mesto nebezbedno - objašnjava način da prepoznate pravu patrolu Simić.


Tokom letnjih meseci, zbog povećanog intenziteta saobraćaja, bezbednost na glavnim magistralnim putevima u Srbiji biće povećana. Na Koridoru 10 postavljene su bezbednosne kamere kako bi se uočile nepravilnosti. Takođe, osim redovnih patrola, na putevima će se nalaziti veliki broj policajaca u civilu koji će kontrolisati bezbednost.


- Naši sunarodnici iz inostranstva treba da znaju da se ne treba plašiti saobraćajaca, oni su servis građana i dužni su da pomognu svakom vozaču koji stane i zatraže pomoć. To mogu učiniti u svakom trenutku i saobraćajci su dužni da im pomognu - zaključio je Simić.
 

Vrebaju divlje šlep službe

Vozači na glavnim putevima kroz Srbiju postaju najčešće žrtve divljih šlep službi, od čega vreba najveća opasnost. Oni svoje usluge naplaćuju po višestruko većim cenama, a ponekad se ne libe čak i da na nekim deonicama postavljaju eksere po drumu ili izazivaju namerno manje saobraćajne nesreće, a onda se pojavljuju kao "spasioci". Takođe, u menjačnicama pored magistralnih puteva vrebaju i prevaranti koji neretko vozačima menjaju devize za po trećinu manje vrednosti od realne.
- Ima lažnih šlep službi i lažnih udesa. Ukoliko imate kvar na vozilu, treba da pozovete broj Auto-moto saveza Srbije na 987 i on će vas uputiti na najbližeg operatera koji će vam pomoći. Takođe, za sve probleme na putu možete pozvati broj 112 i javiće vam se najbliža policijska stanica, koja će vam pružiti svu neophodnu pomoć - objašnjava Simić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.06.2011. 13:39
Па када већ имамо лажне политичаре (лажу народ) , лажну власт ( власт која ради против народ ), лажна обећања .... и све остало је лажно па зашто не би били и такви полицајци једино је беда , туга , јад и чемер у народу права и истинита једино праве и искрене патриоте и парви Срби желе и боре се за очување наше државе , територије, народа и вере !
Četvrtak 16.06.2011. 17:33
Vozim vec punih 25 godina kroz 4-5 zemalja:Nemaccku,Cesku,Slvoacku,Austriju,Madjarsku i nikad me niko nije zaustavio.Svaki put kad udjem u Srbiju, budem od Horgosa do Novog Pazara namanje 3 puta zaustavljen,sikaniran i novcano kaznjen,uz to dolaze pretnje sudom i astronomskim kaznama kao i da moram 10 km u nekom najblizem gradu platiti kaznu u banci.Prijatelji moji:svaka se zemlja raduje turisti i pokusa da ga oberucke primi a u Srbiji je nesto drugo.Oni ga svim sredstvima progone i mnogi iz tih razloga vise ne dolaze i nece doci.Regularna policija ima vlo vesto razradjene metode ucenjivanja i pljackanja na putevima kroz Srbiju i s njima se treba obavezno pozabaviti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online