Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.06.2016.
03:00
B. Đokić - Vesti A

Čuvajte se drumskih razbojnika!

Dok za većinu građana Evrope dolazak leta predstavlja početak sezone odmora, za pojedince je početak opasnog posla. Gusari 21. veka, iliti drumski razbojnici su praktično isterani iz većine Evrope, ali nažalost po putevima Srbije još uvek krstare, pljačkaju i kradu od putnika, a ponekad time rizikuju živote putnika po srpskim drumovima.

V. Sekulić
Najčešća meta strana vozila: Na putu kroz Srbiju vreba oko 60 pljačkaša

U tužilaštvu je nezvanično za "Vesti" nekoliko puta rečeno kako sumnjaju da su pojedini stradali putnici na putevima, među kojima ima i poginulih, upravo žrtve drumskih prevaranata.

Oni naime probuše gume na vozilima koja su na parkiralištima i onda ih prate, čekajući da se putnici zaustave na auto-putu, kako bi ih opljačkali. Ponekad, nažalost zbog probušene gume, presečenih kablova za ulje ili kočnice ova vozila skrenu sa puta, udare u drugo vozilo i dođe do žrtava.

- Prevaranti često za sitan profit rizikuju tuđe živote. Imamo sumnje da su u nekoliko navrata kada su sekli kablove za kočnice na nekim vozilima, ta vozila kasnije sletala sa puta, a putnici neretko i ginuli. Međutim, za sada to ne možemo da dokažemo - nezvanično saznajemo u MUP-u Srbije.

I kučiće teraju pod automobile

Koliko su drumski pljačkaši drski vidi se na primeru koji je za "Vesti" još pre nekoliko godina ispričao jedan od vlasnika kafane na auto-putu u blizini Beograda, koji je godinama svedok svakakvih drumskih prevara.
- Jedan lokalni kriminalac imao je nekoliko velikih kučića koje je izgladnjivao po nekoliko dana. Onda bi ih noću dovodio na auto-put i hranu im davao samo u levoj kolovoznoj traci. Tako bi ih navikao i onda puštao jednog po jednog. Psi bi stali na put i čekali hranu, ali bi na njih naravno naleteo automobil. On bi se kao slučajno tu uvek zatekao i pružao pomoć za popravku vozila, koje su koštale astronomske cifre - rekao je tada ovaj sagovornik za "Vesti".

Prema informacijama iz policije, oko 60 drumskih razbojnika hara duž srpskih auto-puteva. Poput narko-dilera, oni se međusobno dobro poznaju i imaju podeljenu teritoriju, na kojoj svaka od grupa radi. Njihove mete su gotovo po pravilu strani državljani koji dolaze ili su na proputovanju kroz našu zemlju, nije im važna nacionalnost potencijalnih žrtava, već samo da li imaju novac.

Iako je broj incidenata poslednjih godina poprilično smanjen, kako kažu u saobraćajnoj policiji, još uvek postoji opasnost da se naprasno pokvari automobil ili naleti na prepreku na putu.

Najrizičniji putevi su u isto vreme najprometniji. Na auto-putu kroz Srbiju najčešće vrebaju ove bande, a poslednjih godina sve je više kriminalnih grupa iz Rumunije i Bugarske koje se bave klasičnim drumskim pljačkama.

Policija najmanja briga: Kontrola na jednom od odmorišta pored auto-puta

Lažni nakit!

Jedna od uobičajenih prevara za putnike na srpskim auto-putevima je i prodaja zlatnog i srebrnog nakita.

Naime, kako saznajemo u policiji, prevashodno rumunski državljani zastaju na parkiralištima gde putnicima koji se odmaraju nude zlato i srebro po vrlo povoljnim cenama.

Naivniji među njima uvereni da će za malo para nabaviti nakit, kupe zlatno ili srebrno prstenje i lančiće, ali kasnije shvate da su nasamareni, jer su im prevaranti dali lažni nakit.

Česte mete ovih napada su i sunarodnici iz dijaspore, koji voze automobile stranih registarskih oznaka, jer ih lopovi zamene za Turke i Grke, koji su glavna meta ovih kriminalaca.

Veliku opasnost predstavljaju i takozvane divlje šlepadžije, koji obično "ordiniraju" delom auto-puta od Bubanj potoka, Umčara, do Jagodine.

- Njih u Srbiji nema preko zime, tada su u inostranstvu, ali dolaze s prvim letnjim mesecima i tipuju strance koji se noću odmaraju na parkiralištima i pumpama. Imali smo primer jednog našeg sunarodnika koji živi u Austriji, a u Srbiju dolazi samo tokom leta. Za tih nekoliko meseci zaradi na ovaj način toliko novca, da ostatak godine živi ugodno u Austriji - kaže izvor "Vesti" iz saobraćajne policije.

Drumski razbojnici najviše "operišu" na Koridoru 10, odnosno auto-putevima kroz Srbiju, gde je saobraćaj i najfrekventniji.

Saveti iz policije

U saobraćajnoj policiji upozoravaju putnike kroz Srbiju da se pridržavaju nekoliko saveta, kako bi izbegli neke eventualne neprijatnosti tokom puta kroz Srbiju.
- Zaustavljajte se na osvetljenim odmaralištima. Najbolje je na pumpama, gde ima veliki broj kamera i puno ljudi. Ukoliko neko pokušava da vas zaustavi tokom vožnje, nemojte to činiti, pogotovo ne u zaustavnoj traci, već dođite do prvog parkirališta - neki su od osnovnih saveta za bezbednu vožnju.

- Najčešći slučajevi drumskih razbojništava su klasične krađe iz vozila, obično na auto-putu. Kradu retrovizore, prtljag sa krova, gume, sve što mogu. Obično se to dešava na parkiralištima jer tamo nema kamera i manje je ljudi. Mnogo opasnija vrsta je prouzrokovanje namernih oštećenja, izazivanje kvarova na vozilima, sečenje kablova za ulje. Puste vas da krenete, prate i čim vam stane automobil nevino prilaze da ponude pomoć, koja vas košta mnogo novca - kažu u saobraćajnoj policiji.

Među najčešćim načinima za zaradu ovih kriminalaca je i kada prevaranti podesnim ključem otvore rezervoar i sipaju vodu. Pošto je ona teža, odmah padne na dno i uvuče se u motor, pa posle stotinjak metara automobil stane. Odmah se oko žrtve skupe "dobronamernici" koji nude svoje mehaničare, šlep službu, pokušavaju žrtvi da pomognu, ali se sve plati i sa po nekoliko hiljada evra.

Presvuku se i u saobraćajce

Dokle maštovitost prevaranata u trci za novcem ide videlo se i iz primera kada su četiri osobe uhapšene pošto su se presvukle u policijske uniforme i naplaćivale kazne vozačima kroz Srbiju. Oni su iznajmili automobil citroen 3, napravili rotaciona svetla i zaustavljali vozače iz Evrope, naplaćujući im fantomske saobraćajne kazne.

- Prevaranti stanu sa automobilom u zaustavnoj traci i signaliziraju vozačima koji dolaze da im treba pomoć oko popravke. Prevashodno zaustavljaju vozila sa stranim tablicama. Kada neko stane, članovi grupe ga zagovaraju, a onda bukvalno otimaju torbice, mobilne telefone. Ukoliko je sam u vozilu, žrtvu pitaju da pogleda njihov motor, da vidi da li može da ga popravi, a jedan od pljačkaša onda krade stvari iz njegovog vozila. Onda sedaju u vozila i beže. Najčešće se ova vrsta krađa dešava u ranim jutarnjim satima, kada je slabiji saobraćaj - upozoravaju u srpskoj policiji.

Godnama su rumunski državljani glavni pljačkaši na auto-putevima, ali ima i lokalnih, srpskih državljana i Bugara. Policija svake godine uhapsi po nekoliko ovih grupa.

- Mete rumunskih kriminalnih grupa su uglavnom stariji bračni parovi, koji su sami u vozilima. Imaju dve uigrane šeme rada i podeljeni su u dve grupe. Jedna radi od Horgoša do Novog Sada, a druga od Bubanj potoka do Jagodine. Rumuni znaju da im se starci ne mogu suprotstaviti, pa im otimaju novac i dokumenta. Isprave, naravno, bacaju, a novac zadržavaju - objašnjavaju u saobraćajnoj policiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online