Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 16.06.2011.
13:02
D. Dekić - Vesti A

Dinkić neće opstati

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da će predlog Zakona o decentralizaciji Ujedinjenih regiona Srbije kojim ova stranka pokušava da podigne rejting u biračkom telu, biti značajno izmenjen amandmanima, jer je finansijski štetan za srpski budžet.

Milan Nikolić, politički analitičar
 

- Ne bi ga trebalo usvojiti u parlamentu onako kako je predložio URS, jer ne samo da je za državu finansijski neisplativ, na šta je ukazao i MMF, već to ne treba raditi zbog nesigurnog opstanka Ujedinjenih regiona Srbije koji, prema istraživanjima, ne prelaze cenzus na izborima. To bi bilo bacanje para u prazno, da ta partija opstane, a neće opstati - kaže Nikolić.

Kako tumačite opozicione prozivke da vlast, kada je reč o tom predlogu zakona, radi po diktatu lidera URS Mlađana Dinkića?
- Mislim da tu nema ucena i diktata i ne verujem da će ostali koalicioni partneri ići putem koji odgovara Dinkiću. Uostalom, videćemo da li i kako će parlamentarna većina biti raspoložena prema tom modelu URS. Što se opozicionih političara i njihovih izjava tiče, treba gledati kontekst situacije i njihov interes kada se obraćaju javnosti.

Zbog čega tvrdite da URS ne ucenjuje, ako je Demokratska stranka prihvatila da se njihov predlog nađe pred poslanicima?
-Verovatno zato što je ovaj zakon obaveza iz paketa Evropske unije na putu Srbije ka toj zajednici. Međutim, ne verujem da će prihvatiti Dinkićev tekst i njegov način finansiranja lokalne samouprave, već samo deo toga, a amandmanima će zakon doživeti bitne izmene.

Zašto je vladajuća koalicija dozvolila da URS svojim predlogom zakona o decentralizaciji prikuplja poene kod birača?
-Ta partija ne može da politički preživi drugačije, čak i kada bi njihov predlog,kojim hoće da privuku birače i profitiraju na izborima, parlament u celosti prihvatio. Oni na izborima ne mogu da pređu pet odsto potrebnih za ulazak u skupštinske klupe.

Može li posle narednih izbora da bude formirana vlast DS i naprednjaka?
- Sve je moguće, pa i ta varijanta. Ako pogledamo Nemačku, vidimo da su se i tamo na vlasti udružile partije različitih programskih opredeljenja, kako ih zovu crveno-crna koalicija. Za Srbiju bi to bio dobar i period političke stabilnosti, sa verovatno dvotrećinskom većinom u Skupštini, što bi donelo efikasniji rad i ubrzanje evropskog puta Srbije. Naravno, pod uslovom da postignu dogovor o tome i formiraju kvalitetan tim, orijentisan na reforme. Moguće je da bi u zemlji tada bilo nešto manje demokratije, ali bi bilo više reformi i za četiri godine takvog mandata bi brzo prošli krot te reforme. Verujem da bi posle takvog perioda došlo do razuđivanja političke scene.

Da li vam izgleda da je od reformi važnije da li ćemo priznati Kosovo, jer najnoviji glasovi iz Evrope poručuju da bi Srbija trebalo da poštuje granice svojih suseda, pa i Kosova?
- Priznanje Kosova nije uslov Brisela, već neke zemlje članice koje su mu priznale državnost idu na pritiske. Ali reč je o trećerazrednim političarima koje treba razlikovati od čelnika evropske zajednice. Važno je istaći da EU, inače, o pitanju Kosova ne govori jednim glasom i da ima i država koje ne priznaju i neće priznati nezavisno Kosovo.
 

Prihvaćeno pokajanje

Kako, kao član Upravnog odbora državne televizije tumačite disonantne ocene o izvinjenju RTS zbog izveštavanja 90-ih godina?

- Pokazuje se da je 90 odsto javnosti pozitivno reagovalo, a deset negativno, i to levi i desni ekstremi. Od antinacionalista se čulo da smo zakasnili i da je izvinjenje neiskreno, a od ultranacionalista da je bilo nepotrebno to pljuvanje po sebi. Mislim da izvinjenju ne treba ništa ni dodati ni oduzeti i da smo uradili nešto dobro pošto ga kritikuje malo ljudi.To je trebalo da uradi još prvi Upravni dbor posle 2000. godine, pa bi i sadašnjem sastavu, čiji sam član lakše bilo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.06.2011. 13:17
To je ipak samo mišljenje muža Sonje Liht koja mu nije rekla da će Dinkić izaći na listi Tadićeve koalicije Za Evropsku Srbiju, kao i Čanak i Čedomor. Priznanje Kosova NIKO zvanično u Evropi ne traži nego samo da se postupi po rezoluciji od 19 januara koju svi uporno izbegavaju da komentarišu a tamo lepo piše da Srbija mora da rasformira svoje organe. Kada to uradi dokazaće da poštuje odluke Parlamenta Evrope.
Četvrtak 16.06.2011. 21:07
Отресли асистента о бетон, ко пит бул мацу. Има да прераде предлог онако како је држави повољно а не да пусте ове Г 17 да млатарају цифрама и лажи. Нема наших 1000 евра, нема Закона на Динкићев начин.
Četvrtak 16.06.2011. 14:59
Ako je to tacno onda imas pivo,iako te bas ne mirisem kao i onu tvoju malu nacrtanu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online