Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.06.2011.
12:05
T. Zečević - Vesti A

Kuća gori, a ministar ćuti

Osim sistemske korupcije, u srpskom zdravstvu postoji i partijska podrška organizovanoj pljački. Baš ta međusobna povezanost omogućila je i lično bogaćenje partijskih kadrova - kaže za "Vesti" profesor dr Dragana Jovanović, član organizacije Doktori protiv korupcije.

Dragana Jovanović

Ona dodaje da preko koruptivnih kanala odlazi u nepoznato na stotine miliona evra.

A da bi se koruptivna koalicija zaustavila, novi ministar zdravlja morao bi odmah da sve teške slučajeve pljačke prosledi tužilaštvu.

U suprotnom, moglo bi se tumačiti da je postavljen kao zaštitnik korumpiranih.


Šta bi ministar zdravlja dr Zoran Stanković u ovom trenutku prvo morao da uradi?
- Morao bi da demontira nepodnošljivu sistemsku korupciju koja je tesno povezana sa finansiranjem političkih partija. Ministar ima u rukama i na stolu materijalne dokaze koje smo mu odavno prosledili.

Na procesuiranje može da pošalje dokumentaciju o rekonstrukciji kliničko-bolničkih centara, finansiranih iz kredita EIB, tzv. Jucit aferu o 50 plaćenih, a nikad isporučenih sanitetskih kola, dokumentaciju o vakcini, onkologiji - trgovina listama čekanja, rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije.

Zašto Stanković ni posle tri meseca ministrovanja nije povukao nijedan takav potez?
- Znamo da mu nije lako, znamo da nešto i ne sme da uradi, znamo i zbog čega i koga. Znamo da je postavljen od stranke koja je devet godina čvrsto držala resor zdravstva.

I da su za to vreme uspostavljeni mehanizmi koruptivne koalicije između menadžmenata - partijskih apartčika i lekara izvršilaca, koji su radili po principu - ti pusti da kradem milione evra za sebe i stranku, a ja ću zatvarati oči kad uzimaš pacijentima 200 ili 1.000 evra.

Znamo da su u pomenute afere umešani neki činovnici Ministarstva zdravlja. No i pored toga, kad kuća gori, ministar ne sme da pravi protivpožarne planove, on mora da gasi požar.


Govorite o sistemskim pljačkama, da li je javnost o tome dovoljno upoznata?
- Bez obzira na to što se o korupciji priča, javnost nije dovoljno upoznata sa ogromnom korupcijom i teškim nepravilnostima u zdravstvu. Tačnije, namerno nije upoznata na pravi način. A razlozi leže u sofisticiranim cenzurama i zameni teza, čime se skreće pažnja sa najopasnijih formi korupcije na primanje mita.


Zašto se to čini?
- Biću konkretna, zamenom teza i cenzurom prikriva se partijska podrška podivljaloj korupciji. Otkriću, naše zdravstvo je veliki izvor nelegalnih finansiranja nekih političkih partija, izvor ličnih bogaćenja partijskih kadrova. Teške korupcije se zaobilaze, a najviše se priča kada se uhapsi lekar zbog 200 evra mita.

Nestale stotine miliona evra


Istim intenzitetom i danas se iz srpskog zdravstva odlivaju stotine miliona evra. Ta činjenica ostala je za javnost nepoznata zbog stalne simulacije borbe protiv korupcije. A tu borbu, koju blokiraju zbog interesa pojedinaca i političkih stranaka, jedino iskreno podupiru strukture EU.


Katastrofa


Posledice devetogodišnje vladavine kadrova jedne stranke (G17plus, op.a) srpskim zdravstvom su katasrofalne. Ostavljena su nam u nasleđe tri paralelna zdravstvena sistema - državni, privatni i vojni, koje ne bi mogla da izdržava ni najbogatija zemlja.

 

Rastuća korupcija najveća je u Evropi, najveće su i stope obolevanja i smrtnosti od nezaraznih bolesti. Loše nam je stanje i u rekonstruisanim bolnicama, stalno izbijaju nove afere, stalno se suočavamo sa primerima pljačke preko javnih nabavki i tendera.


Ima li rešenja?

- Evropska unija, koja je uložila u srpsko zdravstvo milijardu i trista miliona evra, što se ne zna, od čega 130 miliona evra za projekte, ogorčena je stanjem u srpskom zdravstvu i razočarana prikrivanjem njene donatorske uloge. Zbog svega toga ministar Stanković je, koliko juče, morao da otvori brojne slučajeve. U suprotnom, ne samo da ćemo se još gore lečiti, već će integracije Srbije u EU biti još više otežane.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.06.2011. 17:37
Da se on pita, bilo bi dobro. Ali bela zmija o svemu odlucuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online