Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 14.06.2011.
13:44
Pressonline A

Deca u bolnici nemaju toalet

Na pedijatriji u Kragujevcu nema toaleta, pa deca često mokre na travnjaku ispred bolnice. U glavnoj niškoj klinici zbog manjka kreveta u sobama pacijenti spavaju po hodnicima i kupatilima.

Deca nemaju gde da ideu u toalet, pacijenti spavaju po hodnicima
 

Stanje u velikom broju srpskih bolnica je katastrofalno, to potvrđuju primeri iz cele zemlje. Šokantna priča sa odeljenja Pedijatrije kragujevačkog Kliničkog centra, gde ne postoji toalet za decu, jedna je od najdramatičnijih.

Pretesno u Nišu

 

Jedna od najvećih zdravstvenih ustanova u Srbiji, Klinički centar u Nišu, muku muči sa nedostatkom prostora. Klinike su pretesne za sve pacijente, pa se dešava da bolesnici spavaju u hodnicima i kupatilima dok čekaju da se za njih obezbedi mesto u sobi.

 

- Ovo je strašno. Ostavio sam sestru da prenoći na hodniku, lekar nam je obećao da će sutra pronaći neko mesto za nju - rekao je Nišlija Marko Stanković.

 

Zdravstveni centar u Nišu ima najsavremenije aparate za dijagnostiku i lečenje, ali oni su neupotrebljivi jer se vrlo često kvare. Prema svedočenju pacijenata, najčešće su van upotrebe aparati za zračenje onkoloških bolesnika. Zoran Radovanović, zamenik direktora niškog KC, kaže za "Press" da su u toku pripreme za izgradnju novog Kliničkog centra, što će obezbediti dovoljno prostora za sve pacijente i smanjiti liste čekanja.

Pedijatrijska klinika u Kragujevcu ostala je bez toaleta jer je deo zgrade ustupljen Školskom dispanzeru Doma zdravlja, za čiju izgradnju novac nije mogao da se obezbedi decenijama unazad.

Tom podelom toaleti su pripali dispanzeru, a najmlađim pacijentima bolnice ostaje da obavljaju nuždu iza zgrade ili da odu do susednog ulaza u Školski dispanzer.

- Tek iseljenjem dispanzera i vraćanjem ovih prostorija našoj bolnici deca će dobiti toalet. Takođe, i 20 lekara koji u dve ambulante godišnje pregledaju 20.000 mališana imaće bolje uslove za rad. Ova zgrada podignuta je pre 47 godina i ima predviđen prostor za lift koji nikada nije postavljen - kaže Obradović.

Roditelji čija se deca leče na ovoj klinici ne kriju svoje nezadovoljstvo.

- Ovo je sramota za naše zdravstvo! Već smo se navikli da decu izvodimo ispred zgrade da mokre - rekla nam je majka jedne devojčice koju smo juče zatekli na pedijatriji.

Još jedna priča iz kragujevačkog Kliničkog centra liči na one iz rubrika "verovali ili ne".

U njihovom Rehabilitacionom centru lift ne radi već godinama, pa zdravstveni radnici nose pacijente na rukama sa sprata u prizemlje.

- Ovo je strašno ponižavajuće. Svakodnevno dolazimo u situacije koje su ispod svakog dostojanstva i za nas i za naše pacijente - požalio se bolničar koji radi u RH centru.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.06.2011. 13:49
a BoTa hoce u EU i NATO.....deca bolesna nemaju toalet a ti se vozas u blindiranom Audiju od 620 hilj. eura SRAM TE BILO.....
Utorak 14.06.2011. 13:54
Deca nemaju WC ali zato imamo nato u beogradu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online