Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.03.2019.
13:40
Đ. Barović - Vesti A

Srbija podeljena i u obeležavanju 20 godina agresije NATO: I godišnjica u dve kolone

U Srbiji je i obeležavanje 20 godina od početka NATO agresije izazvalo podele, pa će u nedelju biti dve manifestacije, jedna u Nišu, a druga u Kragujevcu.

Tanjug
Ministar za inovacione tehnologije Nenad Popović položio je venac kod spomenika Milici Rakić na Tašmajdanu

Državna manifestacija održaće se u centru Niša, na Trgu kralja Milana u 20 časova, a najavljeno je prisustvo kompletnog državnog vrha na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Za ovaj događaj iz Predsedništva su uveliko poslate aplikacije za akreditaciju medija. Ali, sem najave molebana za nastradale ne znaju se detalji događaja. Zna se i da je vojna parada na kojoj je trebalo da se predstavi 1.500 pripadnika Specijalne brigade, odložena za 9. maj upravo na intervenciju predsednika.

Prema tvrdnjama portala "Južne vesti", koji se poziva na izvor iz SNS, u gradskim odborima ove stranke već se prave spiskovi za organizovani dolazak autobusima u Niš.
S druge strane, organizovan dolazak autobusima najavljuju i organizatori skupa u Kragujevcu gde će najpre biti održan moleban koji će služiti vladika šumadijski Jovan. Na centralnom gradskom trgu i uz niz propratnih manifestacija, u 19 časova je planirano "centralno narodno obeležavanje" 20 godina od početka agresije NATO u organizaciji Vojnog sindikata Srbije i više udruženja veterana na kome će, prema najavama, govoriti nekoliko generala - učesnika rata, ali i gosti iz inostranstva.
Postavlja se pitanje da li su potrebna Srbiji dva ista događaja?

Zna se glavna svečanost

Za Milovana Drecuna, predsednika Skupštinskog odbora za KiM i novinara koji se proslavio izveštavajući sa Kosmeta tokom 78 dana agresije, nema dileme koji događaj je centralni.

- Država će u Nišu zvanično da obeleži 20 godina od početka NATO agresije i to je jedino bitno. A da li će još neko po Srbiji da obeležava ovaj tragičan datum nije sporno, ali ne bi valjalo da se takvi skupovi na kraju pretvore u politička okupljanja sa plasiranjem isključivo političkih ideja - kaže Drecun.

Prema njegovim rečima u Srbiji se cele nedelje čitavim nizom događaja podseća na godišnjicu agresije.

- Već je održano više konferencija, tribina, a u planu su i polaganja venaca, tribine koje organizuju i sami borci. Međutim, glavna svečanost može biti samo ona koju država organizuje - naglašava Drecun.

Prijavili pre države

S druge strane, Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) tvrdi da ne organizuje "kontra miting", jer je, navodi, ovaj skup prijavljen mnogo pre nego što je to država saopštila vreme i mesto "svog skupa".

- Događaj smo prijavili policiji pre mesec i po dana i to zato što nismo bili sigurni da li će država zaboraviti i ovaj događaj kao što je zaboravila da obeleži 100 godina od probijanja Solunskog fronta. Čitavog dana će u Kragujevcu biti organizovane manifestacije povodom godišnjice agresije, uključujući i prijem u opštini, a centralni događaj je u večernjim satima kada će govoriti ili se preko video-bima obratiti neki generali, a biće emitovan i film napravljen u našoj produkciji - kaže Antić.

Dolaze i Rusi

- Ne pravimo "opoziciono" obeležavanje 20 godina od NATO agresije već zvaničan događaj "Da se zločin ne zaboravi", uz brojne generale biće i drugi učesnici ratnih događaja, ali i boračka udruženja, organizacije porodica nastradalih, kao i gosti iz inostranstva, uključujući udruženja veterana i pripadnika ruskih bezbednosnih službi okupljenih oko asocijacije "Boevo bratstvo" - kaže Antić.

Generali u Kragujevcu

Na obeležavanju agresije NATO-a u Kragujevcu, prema najavama organizatora govoriće pukovnik Zoltan Dani, komandant raketne jedinice koja je oborila F-117, Albert Andijev, ruski dobrovoljac koji je izgubio oko na Košarama i Duško Vukotić, predsednik Udruženja veterana Republike Srpske.

Najavljeno je obraćanje putem video-linka general-pukovnika Vladimira Lazarevića, generala Božidara Delića, ali i grčkog kapetana Marinosa Ricudisa, koji je odbio da bombarduje Srbiju 1999.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online