Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 12.06.2011.
19:12
Vestionline A

Tadić: Evropska unija - istorijski cilj

Lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da bi istorijski čin i najviše postignuće države bilo ukoliko bi početkom 2012. godine počeli pregovori o ulasku Srbije u EU.

Boris Tadić: Srbija hoće u EU
 

Tadić je, na sednici Glavnog odbora DS u Beogradu, rekao da posle hapšenja Ratka Mladića ta stranka i sve državne institucije svu svoju snagu treba da usmere na aktivnosti ka dobijanju datuma početka pregovora o ulasku Srbije u EU.

"Molim vas da svu svoju ličnu energiju unesete u ostvarivanje tog cilja", poručio je Tadić članovima GO i napomenuo da će u narednom periodu biti iskušenja i pritisaka na Srbiju.

"Niko nas nije pritiskao da uhapsimo Mladića"

Tadić je istakao da hapšenje Ratka Mladića nije bilo rezultat pritiska "izvan", već da su jedini motivi Srbije bili moralna dimenzija, ispunjavanje zakonskih obaveza, dug prema žrtvama, spremnost na pomirenje u regionu, kao i najdublji interes zemlje.

"Moralna dimenzija je od suštinskog značaja, nikakav pritisak izvan nije imao uticaja na nas", rekao je Tadić i dodao da je saradnja sa Hagom, koja je bila jedna od najbolnijih pitanja Srbije, pred završetkom.

Pohvale pravosuđu

 

Tadić je pohvalio rad pravosudnih organa i naglasio da su oni opredeljeni da obavljaju posao u skladu sa evropskim standardima, na šta, prema njegovim rečima, ukazuje i činjenica da je Sretenu Jociću nedavno izrečena kazna zatvora od 15 godina.

 

"Pre nekoliko godina takve ličnosti su slobodno šetale. To je danas nemoguće", podsetio je Tadić i u uspehe pravosuđa ubrojao i zabranu Nacionalnog stroja.

 

DS, kako je napomenuo, neće dozvoliti da takve organizacije imaju "slobodan manevarski prostor".

 

Tadić je ponovo odbacio tvrdnje o političkim kalkulacijama u vezi sa momentom Mladićevog hapšenja.

"Nakon odlaska iz Beograda (visoke predstaavnice EU) Ketrin Ešton potpuno je očigledno da Srbija ništa nije dobila u tom trenutku, tako da je reč o koincidenciji, a ne o bilo kakvom planu ili trgovini", istakao je predsednik DS.

"Hoćemo nova radna mesta"

Osvrćući se na ekonomsku krizu, predsednik DS i Srbije najavio je da će država u narednom periodu učiniti sve kako bi prostor za investicije u Srbiji učinila maksimalno atraktivnim, a u cilju otvaranja novih radnih mesta.

"DS je stranka budućnosti"

 

Tadić je na kraju poručio da i Srbijui i DS čekaju veliki poslovi i da je neophodno da do 2016. postoji kontinuitet političkih promena.

 

"Mi smo stranka promena koja mora da menja naše društvo i u budućnosti. Nijedan rizik nije nam stran, svaki rizik smo spremni da prihvatimo ukoliko znamo da to preuzimanje rizika otvara nove šanse", kaže lider DS.

Tadić je rekao da je borba za radna mesta u celom svetu najtvrđa i najkompleksija, navodeći da će i on i premijer Srbije Mirko Cvetković i druge državne institucije učiniti sve kako bi ta borba bila i uspešna.

''Mi smo posle krize izgubili mnogo radnih mesta, i moja greška je što na pocetku krize nisam izašao pred građane i rekao da nisu svi naši ciljevi ostvarivi. To je moja greška i preuzimam odgovornost za to'', poručio je Tadić.

On ja najavio da su u toku pregovori o novim investicijama koje bi mogle dostići čak dve milijarde evra.

Uprkos krizi i brojnim štrajkovima, kako je naveo Tadić, očuvana je stabilnost u društvu.

Tadić je rekao da Srbija posle ekonomske krize nije finansijski ''kolabirala'', iako i dalje postoje pretnje nad ekonomijom Srbije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.06.2011. 19:26
Daj bre nosise vec jednom jba. te EU.Ili ti je svraka popila mozak ili si nacisto skrenuo.
Nedelja 12.06.2011. 19:43
"Molim vas da svu svoju ličnu energiju unesete u ostvarivanje tog cilja" JELI BRE DOKLE CES VISE DA TRUBIS JEDNO TE ISTO I VRAPCI SU TO DO SADA NAUCILI......cilj ti je da sj..es sve posto poto da bi usao u EU.....ovakva EU kao sto je sada sa privredom u minusu radno sposobnima kojih je sve vise na birou za zaposljavanje i sta onda mi da radimo u EU sta od nje da ocekujemo.....mani nas bre tvojom tjoravom politikom NEGO RASPISUJ IZBORE da ovaj narod vise ne trpi gladan i slusa Vase bljuvotine i lazna obecanja
Nedelja 12.06.2011. 20:13
Против твог циља је у Првом светском рату 3 милиона Срба погинуло, а сада их молимо да нас пороба за џ. Глупље генерације Србија није видела.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online