Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 12.06.2011.
16:32
Vestionline A

EU određuje da li je Skupština Kosova bitna ili ne

Uloga Skupštine samoproglašene republike Kosovo u dijalogu Prištine i Beograda zavisi od modaliteta procesa koje će odrediti Evropska unija, odnosno njen predstavnik Robert Kuper, piše u današnjem broju dnevnik "Koha Ditore".

Šefica delegacije Kosova: Edita Tahiri
 


Šefica delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri ostavila je kao otvorenu mogućnost da Skupština samoproglašene republike Kosova neće morati da ratifikuje sve sporazume do kojih se dođe u Briselu u razgovoru sa srpskom stranom. Tahiri je najavila da će uloga Skupštine uglavnom zavisiti od modaliteta koje će odrediti posrednik EU Robert Kuper.

"Verujem da treba da sačekamo da Kuper predloži modalitete. Ako rezultati sporazuma budu obavezujući za obe strane, onda će biti u formi standarda. Ako Kuper predloži potpisane sporazume, potpisivaćemo ih, ako ih potpišemo, oni treba da se ratifikuju kao što to predviđa skupštinska rezolucija", navela je Tahirijeva za Radio Slobodna Evropa, a prenosi "Koha Ditore".

Opozicija na Kosovu, s druge strane, izrazila je bojazan zbog mogućeg izbegavanja ustavnih procedura za ratifikaciju sporazuma postignutih u Briselu od strane Skupštine Kosova.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz pokreta Samopredeljenje Glauk Konjufca rekao je da "ne veruje da će parlamentarna većina pokazati 'crvene linije' predstavnicima vlade jer poslanici iz parlamentarne većine deluju po naredbama njihovih političkih šefova".

Poslanik druge opozicione stranke, Alijanse za budućnost Kosova, Burim Ramadani naveo je da svaka obaveza koju je vlada preuzela u procesu dijaloga treba da dobije saglasnost Skupštine.

"Tači i Tahirijeva ne treba da rizikuju stabilnost zemlje totalnom ignorisanjem Skupštine Kosova", rekao je Ramadani. Skupština Kosova je u martu odobrila rezoluciju koja obavezuje vladu da u Skupštini predstavlja osnovni dokument za dijalog i da redovno informiše parlamentarne komisije oko dijaloga".

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je ranije prošle nedelje priznao da Skupština nije dobila platformu razgovora i da nema informacije o procesu briselskog dijaloga.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.06.2011. 16:41
KOME STE BRE VI BITNI .......KOJA VASA SKUPSTINA .....ima da vas muzu dok imaju interes NATO i Ameri a posle toga videcemo
Nedelja 12.06.2011. 20:26
Zna i Tahiri a zna i Stefanovic da ce se postupiti po rezoluciji EU od 19 januara gde u tacki 5 pise razgovora o statusu nema i u tacki 7 da Srbija mora da rasformira paralelene organe. Da to ne bi islo u srpsku skupstinu na ratifikaciju onda ce se predlog medijatora prihvatiti u Briselu u formi standarda. Kao sto je Tahiri rekla Stefanovicu da ne dolazi na noge Hajredinu Kuci jer ce ispasti smesan, tako mu je prijateljski sada najavila kraj pregovora.Zuti pucaju na pocetak pregovora pred izbore iduce godine, samo prvo moraju da budu kandidat. A to mogu samo ako postuju rezoluciju i naloge EU, to je valjda jasno.
Nedelja 12.06.2011. 23:07
Хе, па битни сте им док вас требају. Ви стварно верујете у правду, Бога и остале бајке ? Ало, Приштино на Српској земљи, 21 век је.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online