Nedelja 12.06.2011.
16:32
Vestionline

EU određuje da li je Skupština Kosova bitna ili ne

Šefica delegacije Kosova: Edita Tahiri
 


Šefica delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri ostavila je kao otvorenu mogućnost da Skupština samoproglašene republike Kosova neće morati da ratifikuje sve sporazume do kojih se dođe u Briselu u razgovoru sa srpskom stranom. Tahiri je najavila da će uloga Skupštine uglavnom zavisiti od modaliteta koje će odrediti posrednik EU Robert Kuper.

"Verujem da treba da sačekamo da Kuper predloži modalitete. Ako rezultati sporazuma budu obavezujući za obe strane, onda će biti u formi standarda. Ako Kuper predloži potpisane sporazume, potpisivaćemo ih, ako ih potpišemo, oni treba da se ratifikuju kao što to predviđa skupštinska rezolucija", navela je Tahirijeva za Radio Slobodna Evropa, a prenosi "Koha Ditore".

Opozicija na Kosovu, s druge strane, izrazila je bojazan zbog mogućeg izbegavanja ustavnih procedura za ratifikaciju sporazuma postignutih u Briselu od strane Skupštine Kosova.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz pokreta Samopredeljenje Glauk Konjufca rekao je da "ne veruje da će parlamentarna većina pokazati 'crvene linije' predstavnicima vlade jer poslanici iz parlamentarne većine deluju po naredbama njihovih političkih šefova".

Poslanik druge opozicione stranke, Alijanse za budućnost Kosova, Burim Ramadani naveo je da svaka obaveza koju je vlada preuzela u procesu dijaloga treba da dobije saglasnost Skupštine.

"Tači i Tahirijeva ne treba da rizikuju stabilnost zemlje totalnom ignorisanjem Skupštine Kosova", rekao je Ramadani. Skupština Kosova je u martu odobrila rezoluciju koja obavezuje vladu da u Skupštini predstavlja osnovni dokument za dijalog i da redovno informiše parlamentarne komisije oko dijaloga".

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je ranije prošle nedelje priznao da Skupština nije dobila platformu razgovora i da nema informacije o procesu briselskog dijaloga.

2024 © - Vesti online