Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 12.06.2011.
05:42
Kurir A

Holanđani traže spas u Srbiji

Od svih evropskih država, najveći broj zahteva za azil u Srbiji došao je iz Holandije, piše “Kurir“.

Prema podacima Kancelarije UNHCR-a u Srbiji, prošle godine je čak pet državljana Holandije zatražilo politički azil u Srbiji, po čemu su na prvom mestu među Evropljanima s takvim zahtevom.

Najviše Evropljana koji su zatražili azil u Srbiji stiglo iz Holandije


Prema saznanjima “Kurira“, jedna od Holanđanki je, u stvari, srpska državljanka koja je svojevremeno otišla u Holandiju, udala se i dobila njihovo državljanstvo. Zbog problema s mužem, morala je da ga napusti, vrati se u Srbiju s decom i zatraži politički azil.


Iza Holanđana po broju zahteva je Gruzija, zatim Bosna i Hercegovina, iz koje su u Srbiju stigla tri azilanta, i Albanija sa dva. Po jedan azilant u Srbiju je stigao iz Nemačke, Hrvatske, Rusije i Turske.


Avganistanaci ubedljivo najbrojniji


Inače, najbrojnija grupacija azilanata dolazi iz Avganistana. Iz te zemlje zahtev za politički azil u Srbiji podnelo je 318 ljudi.

Daleko iza njih su Palestinci sa 77 zahteva, Irak sa 29, Pakistan i Somalija sa po 22. Iz Irana su stigla devetorica azilanata, iz Konga osam, a iz Maroka sedam.

Najudaljenije zemlje iz kojih je stigao po jedan azilant su Ekvador, Kuba i Bangladeš.
 

Azilanti imaju sva prava


Nenad Banović, predsednik Komisije za praćenje primene bezviznog režima i načelnik Uprave granične policije, objašnjava za “Kurir“ da osoba koja dobije politički azil u našoj zemlji stiče status poput stalno nastanjenog stranca.


“Ona se normalno integriše u društvo, može da radi, školuje se, ima zdravstvenu zaštitu, stiče imovinu, formira porodicu“, kaže Banović.


On dodaje da svaka zemlja domaćim zakonodavstvom reguliše da li i koja prava gubi osoba koja kao politički azilant napusti svoju domovinu.


Pravo na azil “mogu tražiti osobe koje su prebegle u drugu zemlju zbog različitih vrsta progona u zemlji porekla“, određeno je članom 14. Deklaracije o pravima čoveka. Politički azil uglavnom dobijaju osobe progonjene zbog svojih političkih ideja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.06.2011. 08:43
Avganistanci su tražili azil u Srbiji jer kod kuće ih maltretira NATO, a znaju da mi nikada nećemo preči crvenu liniju i ući u taj savez. Žuta vlast je poznata u svetu da je čvrsta "kao kamen" što rekao Jeremić.
Nedelja 12.06.2011. 08:42
И Аустро-Угарска нам је населила Немце и Словаке, тако ће ова нова колонија Холанђане и осталу ретардирану гамад.
Nedelja 12.06.2011. 11:35
na kraju ce i svi holandjani da zatraze azil i predju u srbiju.svesni su da ce jednog dana nizosemsku da proguta more i nece od nje ostati nista.....vec su i odabrali valjevski kraj vojvodinu i sire za svoje novo prebivaliste gde bi mogli uspesno da ostvaruju rezultate u poljoprivredi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online