Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 12.06.2011.
00:18
Beta A

Dajte novac Sandžaku jednako kao i drugima

Predsednik Sandžačke narodne partije (SNP) Mirsad Đerlek pozvao je večeras u Novom Pazaru Vladu Srbije da prestane da se "diskriminatorski" ophodi prema Sandžaku i građanima koji žive u tom delu zemlje. Đerlek je na prvoj izbornoj skupštini stranke zatražio od Vlade Srbije novac iz budžeta za izgradnju infrastrukture, kao što ga dobijaju drugi delovi Srbije.

"Srbija je regionalno polarizovana zemlja, a najbolji primer za to je činjenica da je standard života u Beogradu i Tutinu 14:1. To je žalosno za zemlju koja stremi ka Evropskoj uniji, pitamo se gde je tu regionalni ravnomerni razvoj", rekao je Đerlek, koji je do septembra 2009. godine bio gradonačelnik Novog Pazara kao funkcioner Sandžačke demokratske partije (SDP).

Mirsad Đerlek

Đerlek je ocenio da Bošnjaci u Srbiji imaju krizu društveno-političkog identiteta i da im je potreban politički konsensus. "Pozivam sve političke partije u Sandžaku na razgovor, jer ako imamo različite političke ideje ne znači da treba da prolivamo krv, nego treba da se složimo oko najvažnijih bošnjačkih stvari", kazao je Đerlek.

Kako je naveo, "samo ako smo jedinstveni možemo postići dvosmerni dijalog sa Beogradom, koji će odgovarati i državi i nama".

On je dodao da u Srbiji nema dovoljno demokratskih institucija koje bi garantovale Bošnjacima ono što im pripada, a država često pravi veštačke krize u Sandžaku pomoću političara iz tog kraja.

"Time žele da skrenu investitore iz Sandžaka, ali i da skrenu pažnju sa loše politike koju vodi nesposobna Vlada Srbije. Poručujem svim bošnjačkim političarima da zaborave trgovinu sa bošnjačkim nacionalnim interesima. Mi smo autohton narod, koliko god se trudio neko to da izbriše, istorija se ne može izbrisati", rekao je Đerlek.

Đerlek je pozvao predsednika i premijera Srbije, Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića, da priznaju rezultate prošlogodišnjeg glasanja za Bošnjačko nacionalno veće, na kojima je Bošnjačka kulturna zajednica osvojila najviše glasova.


Andrić: Sandžak nema prave predstavnike u Vladi Srbije

Potpredsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Ivan Andrić ocenio je da Sandžak nema svoje prave predstavnike u Vladi Srbije, već samo "ljude koji se predstavljaju da su to".

Andrić je na skupu povodom Prve izborne skupštine Đerlekovog SNP-a rekao da su ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin "potpuno poraženi u mestu (Novom Pazaru) koje bi trebalo da predstavljaju u Beogradu".

Ivan Andrić

"Ko god se služi demagogijom, ne može dugo da vara građane. Kada smo mi govorili o problemima u Sandžaku, oni su ćutali, a ova večerašnja prepuna sala vaše stranke im je kazna za to. Kako da razumemo da je neko za decentralizaciju Srbije, a da je protiv Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU)", rekao je Andrić.

On je dodao da će LDP nastaviti da se bori za prava Bošnjaka u Srbiji. "Borićemo se ne samo za prava identiteta, već i za ekonomska i kulturna prava. Treba da znate da Bošnjaci u Beogradu imaju prijatelje. Neprijatelj vam je neko ko želi da sačuva moć po svaku cenu i ko se kiti vama pred Evropom. Mi u vama ne vidimo značku koju bismo sebi stavili, već iskrenog partnera sa kojim ćemo zajedno kreirati politiku vezanu za Sandžak", rekao je Andrić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.06.2011. 00:37
Dali bi oni burazeru ali nemaju treba i oni od neceg da zive . Mislis da je samo Raska u problemu, Celom jugu Srbije trebaju pare ali nazalost njih boli ....c
Nedelja 12.06.2011. 00:49
Šta ponestalo im para od droge? Ili im je malo što ih muhadžedini finansiraju, pa sad još arlauču po Srbiji, ne bi li joj još koji komad oduzeli, pa da se stvori još neka nikom poznata država s opet nekom kvazi nacijom, i kvazi verom i kulturom..
Nedelja 12.06.2011. 07:38
Dobice te ... kitu .................. cveca,a pare kad se opametite!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online