Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 09.06.2011.
09:56
Vestionline A

Andora priznala nezavisnost Kosova

Kneževina Andora je zvanično priznala nezavisnost Kosova, saopštilo sinoć ministarstvo inostranih poslova u Prištini.

Kosovo i Metohija

Vlasti kneževine su dopis o priznavanju dostavili ambasadi Kosova u Briselu.

Andora je 76. država koja je dosad priznala jednostrano proglašenu državu Albanaca na Kosovu.

Andora se nalazi u istočnim Pirinejima, između Francuske i Španije,u kojoj, na 460 kvadratnih kilometara, živi 90 hiljada stanovnika.

Priština usvojila strategiju lobiranja

Vlada u Prištini usvojila je strategiju za priznavanje nezavisnosoti Kosova, čiji je cilj opšta mobilizacija u diplomatskoj službi radi povećanja broja zemalja koje će priznati Kosovo.

Premijer Hašim Tači rekao je da očekuje da će ova strategija doneti nova priznanja Kosova, prenosi danas Koha.net. "Očigledno je da će ovi sastanci biti izuzetno ohrabrujući za nastavak procesa novih priznanja Republike Kosovo", ocenio je Tači.


Strategiju je pripremio ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, koji je rekao da ona obuhvata aktivnosti koje će preduzeti institucije, šefovi institucija, ali i međunarodni prijatelji na lobiranju za nova priznanja.


On je dodao da Strategija obuhvata pet grupa, u kojima su navedene zemlje sa posebnim karakteristikama.


"U prvoj grupi su zemlje koje su priznale Republiku Kosovo, drugu grupu čine države koje su veoma blizu priznavanja Kosova, treća grupa obuhvata one zemlje koje su dale pozitivne signale da mogu da krenu u priznavanje Kosova", rekao je Hodžaj.


Prema njegovim rečima, četvrtu grupu čine neutralne zemlje koje se ne izjašnjavaju o priznavanju Kosova, dok petu one koje se nezavisnosti Kosova protive.


Vlada je strategiju usvojila jednoglasno, ali neki njeni detalji će ostati poverljivi, pošto se bave pitanjima od strateškog interesa za Kosovo.


Kosovo je do sada priznalo 75 zemalja, a cilj strategije je da se taj broj poveća na 100, kako bi se izbegle prepreke koje Kosovo ima prilikom predstavljanja u međunarodnim organizacijama, prenosi Koha.net.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2011. 10:06
ne mogu ni marakanu da napune. mislim na broj stanovnika.
Četvrtak 09.06.2011. 10:13
Какве везе има ко их признаје, уколико их ми не признамо. Мисле: трајаће САД вечно. У овом случају, могу да раде шта год хоће, али не и колико хоће.
Četvrtak 09.06.2011. 10:19
Andora? Što li je uopće Andora? Neke selo ili?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online