Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.06.2011.
09:19
Vestionline, Press A

Oružari se dogovorili sa Vladom Srbije

Predstavnici sindikata kragujevačke fabrike "Zastava oružje" postigli su dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije tako da je otkazan za danas najavljeni protest oružara u Beogradu, rekao je agenciji Beta predsednik sindikata "Zastava oružja" Dragan Ilić.

"Dogovorili smo da budu odobreni ugovori o izvozu oružija koji su bili na čekanju, zatim ulaganja u nabavku opreme i socijalni program za 200 radnika koji su tehnološki višak, a do kraja godine za dodatni broj zaposlenih koji će napustiti fabriku", rekao je Ilić.

On je naveo da će se u Kragujevac vratiti više od 1.000 radnika "zastava oružja", koji su danas pre podne sa 20 autobusa stigli do Smedereva i tu čekali ishod pregovora u Beogradu.

Oružari se vraćaju kućama

  

Vlada Srbije će danas, kako je dodao Ilić, formirati radnu grupu koja će se baviti problemima u preduzećima iz grupacije odbrambene industrije.

Radnici kragujevačke fabrike "Zastava oružje" su u štrajku od 23. maja. Oni traže isplatu zaostalih zarada, kao i rešavanje statusa fabrike i problema sa izvoznim dozvolama.

Kragujevačka vlada finansirala put oružara u Beograd

 

Kragujevačka gradska vlada je, na molbu sindikata fabrike "Zastava oružje" i na predlog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, juče odobrila da se iz budžeta izdvoji milion dinara za organizaciju protesta u Beogradu. Novac je namenjen za prevoz radnika u 35 autobusa, prenosi "Pres".

 

Gradonačelnik Stevanović rekao je "Presu" da je ova odluka "neka vrsta upozorenja".
- Smatramo da je zahtev oružara opravdan jer se radi o najstarijoj fabrici, koju moramo da očuvamo. Tu nema politike. Potpuno je nebitno ko je predsednik vlade, jer bismo u svakom slučaju podržali zahtev 2.150 građana Kragujevca koji rade u namenskoj - rekao je Stevanović.


Na pitanje da li je uputno da gradonačelnik jednog grada plaća put za blokadu drugog, Stevanović kaže da je to zamena teza.
- Radnici planiraju da otputuju ne da bi blokirali grad Beograd, već da bi izvršili pritisak na institucije koje se nalaze u glavnom gradu - istakao je gradonačelnik Kragujevca.

 

Politički poeni preko radničkih leđa

 

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić smatra da je potez Stevanovića skandalozan.


- On koristi radnike da bi sakupio političke poene. U predizbornoj godini sve je moguće, pa i da gradonačelnik o trošku budžeta šalje štrajkače u Beograd. Da to nije politički marketing, ja bih takav postupak pozdravila i rekla da je pozitivno što imamo gradonačelnika koji je socijalno odgovoran - rekla je ona za "Pres".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2011. 13:41
Не зна се ко је глупљи, да ли пољопривредници, да ли оружари. Власт их вуче за нос као малу децу. Тадић почетком недеље: Нема новца за субвенције. За три-четири дана: одједном ИМА новца за субвенције! Ове су малтретирали две недеље, кренули на Београд, кад, одједном - све уредно и решено... Па ко је ту мајмун, ко ту кога за јебава?
Četvrtak 09.06.2011. 09:53
"Није тако лоше као што је изгледало" - рече Шунтавац и оде да поправи шминку.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online