Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.05.2018.
00:22
Đ. BAROVIĆ A

Crveni karton za vlast

Nekoliko stotina radnika Zastava oružja podelilo je juče ispred Skupštine Srbije "crvene kartone" poslanicima zbog usvajanja Zakona o naoružanju i vojnoj opremi dan ranije u republičkom parlamentu. Oružari se plaše da su na ovaj način širom otvorena vrata privatizaciji fabrika namenske, čime bi, kako tvrde, došlo ne samo do otpuštanja već i smanjenja ionako malih zarada.

Đ. Barović
Traže zaštitu od države: Kragujevački oružari ispred Skupštine u Beogradu

Dragan Ilić, predsednik sindikata Zastava oružja, kaže za "Vesti" da već mesecima pokušavaju da ukažu da nije dobro menjati zakon i omogućiti privatizaciju fabrika namenske industruje, ali da nema nikoga ko bi ih saslušao!

- Poslednjih petnaestak dana organizujemo ili jednosatne ili jednodnevne štrajkove, a pre nekoliko dana smo poslali peticiju koju je potpisalo 2.000 radnika. Niko nas nije pozvao makar da pita čime smo nezadovoljni, a sasvim je jasno da će se privatizacije prevashodno obiti o glavu radnika. Mi samo želimo da sačuvamo naše blago. Očekujemo da se krene u razgovore i dogovore sa radnicima, jer ne mogu radnici da budu izopšteni iz svega - kazao je Dragan Ilić.
On je dodao da je sindikat ranije više puta pokušao da odgovornima predoči svoje mišljenje.
- U godini kad Zastava oružje proslavlja 165 godina postojanja, mi se i dalje borimo za golu egzistenciju zbog malih plata, loših uslova rada i sve manje uposlenosti kapaciteta. Plašim se da je to samo uvod da se ugled fabrike toliko sroza, posle čega bi je neko kupio za male pare - ocenjuje Ilić.

Najbolje ide municija

Stevan Nikčević, državni sekretar Ministarstva trgovine, rekao je da su SAD, iz godine u godinu, najveći spoljnotrgovinski partner, odnosno uvoznik robe namenske industrije. Tu su zatim Kenija, Bangladeš, Irak, Alžir, a najviše se izvozi municija malih, srednjih i velikih kalibara. S druge strane, fabrike namenske industrije opterećuju nagomilani poreski dugovi. Na listi najvećih dužnika su kragujevačka Zastava oružje i valjevski Krušik.

Ministarstvo odbrane objavilo je da zajedno sa fabrikama namenske intenzivno radi na tome da se obavi konverzija starog duga u kapital Republike Srbije u tim preduzećima i da onda preduzeća mogu da budu oslobođena tih dugova kako bi krenula dalje pozitivno da posluju.

Jedan od najznačajnijih poslova srpske namenske industrije je razvoj raketnog sistema Alas u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Posao je vredan 230 miliona evra i u njega je uključen valjevski Krušik, koji izvozi 95 odsto proizvodnje.

- Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bismo sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine - objasnio je Mladen Petković, generalni direktor HK Krušik.

Ivan Bogdanović (40), jedan od oružara, rekao je za "Vesti" da je došao u Beograd kako bi poručio da su radnici u ovoj fabrici na rubu očaja i bede.

- Moja plata je 40.000 dinara, oko 330 evra. Od tog novca treba da nahranim ženu i dete, a pritom očekujemo još jednu prinovu. Preživljavam tako što jurim dodatni posao, ne može drugačije - kaže Bogdanović.

Đ. Barović
Na rubu egzistencije: Slađana Laban sa crvenim kartonom

Slađana Laban (38) radi u Zastava oružju 12 godina, a u Beograd je ponela "crveni karton" jer sa 38.000 dinara ne može da prehrani porodicu.

Sada je otvoren put da nas neko privatizuje, a svi u Srbiji znaju kako su se te privatizacije dosad završavale. Vlasnici bi se obogatili, a mi radnici bismo se našli na ulici ili radili za još manje plate. Recite mi, kako da se preživi od 38.000 dinara i ko u Srbiji to može i biću vam zahvalna - kaže Laban.

Oko 12.30 oružari su na portirnici Skupštine Srbije ostavili za Maju Gojković, predsednicu Skupštine, protestno pismo, posle čega je protest oružara završen. Inače, radnici su iz Kragujevca došli u Beograd juče oko 11 sati sa 16 autobusa i, kako su rekli, nisu imali problema na putu. Bili su okupljeni na platou ispred Doma narodne skupštine, a ulica nije bila zatvorena za saobraćaj. Međutim, budući da su taksisti organizovali protest tokom kojeg su blokirali Slaviju, ali i celu Nemanjinu ulicu, u centru Beograda je satima vladao saobraćajni kolaps.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online