Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 06.06.2011.
15:56
B92 A

"Mladić bi mogao da optuži Srbiju za Srebrenicu"

Pokušavajući da spasi sebe Ratko Mladić bi mogao teško da optuži Srbiju da je odgovorna za genocid u Srebrenici, smatra profesor na Pravnom fakultetu Radoslav Stojanović.Tako bi svedočenje Ratka Mladića pred Haškim sudom moglo da dovede do obnove postupka pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BIH, tvrdi on.

Ratko Mladić u Srebrenici 

"Iako je presudio da je u Srebrenici počinjen genocid, taj sud nije utvrdio odgovornost Srbije za to. Pitanje je da li će Mladiću sud verovati na reč", objašnjava profesor međunarodnog prava i nekadašnji zastupnik Srbije pred tim sudom.

Stojanović smatra da bi izjava Ratka Mladića na sudu da je neposredno pre tih događaja razgovarao sa Slobodanom Miloševićem ili da je iz Srbije dobio naređenje za akciju, mogla da dovede do obnove postupka.

"Ako je to Mladić radio, a on to to jeste radio, streljanje ratnih zarobljenika je za mene nemoralni čin, a ako to neko može da uradi, ja se plašim da njegov moralni integritet nije na tom nivou da će on više voditi računa o Srbiji nego o sebi",

objašnjava profesor Stojanović.

Međunaordni sud pravde je 2007. oslobodio Srbiju odgovornosti za genocid u Srebrenici. Međutim, Stojanović kaže da bi za obnovu postupka Mladić morao, ne samo da optuži Srbiju za učešće u srebreničkom genocidu, već da to i dokaže.

"Ako ne može da dokumentuje, teško bi išla obnova postupka, ali on je kao svedok, pazite on je svedok koji dokazuje nešto, a svedoci su legitimni dokazi pred svakim sudom. Prema tome, to bi moglo da nanese štetu ali ne verujem da bi MSP to prihvatio samo na njegovu lepu reč", dodaje on.

Agent Bosne i Hercegovine pred tim sudom Sakib Softić kaže da jedva čeka da čuje šta ratni komandant bosanskih Srba ima da kaže u Hagu, jer će dalje postupanje te zemlje zavisiti od njegovog svedočenja.

"BiH nije dokazala da genocid koji je utvrđen presudom, da za činjenje tog genocida tadašnje vojno i političko rukovodstvo SRJ, odnosno Srbije, nije znalo i to je ono što bi mi morali prezentirati sudu da bi mogli tražiti reviziju postpuka. Ja očekujem da izađu na videlo te veze koje su postojale jer, kao što ste videli, u svojim prvim izjavama Mladić je rekao da je to radio po naređenjima koja su dolazila iz Srbije", kaže Softić.

Presuda Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. potvrdila je da je Srbija naoružala i opremila snage koje su počinile zločin u Srebrenici i oko nje, tvrdi Softić i dodaje da se u jednom pasusu presude navodi da je akcija zamišljena i koordinirana iz Beograda, ali da nije postojala namera da se počini genocid. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.06.2011. 16:55
Poštovani generale Mladiću! Dao si život za opstojnost Srpskog nezahvalnog naroda, kao i ja svakim svojim disanjem. Taj isti narod uzvratio ti je tako da nije digao ruku na vlast koja te je izdala. Zato, stani i razmisli. Pošalji ih tamo gdje im je mjesto, u pakao neka sagore jer su to zaslužili zbog svog licemjerstva. Moj potpis: Fran Kastelanin,fkastelanin, fkastel, fkastel1. i tako redom dok me potpuno izdajnička bagra ne ukine !
Ponedeljak 06.06.2011. 16:47
Profesori na ekonomskom i pravnom fakultetu su strikno režimski, bilo i biće,.. to je iskompleksirana ekipa doktora nauka, koje su doktorate stekli prepisivanjem strane literature, a svi su se dodatno zavalili u državne instutucije, jedino u čemu su uspešni to je da frustiraju omladinu, i prikrivaju svoje afere..
Ponedeljak 06.06.2011. 17:56
Глупост. Овим причама желе опет да деле Србе на: ове из Србије и оне Пречане... а све то за ништа... за измишљен геноцид. Надам се само да ће генерал то тамо све да почисти да камен на камену не остане и да ће заједно са другим српским дикама у Хагу запалити пламен победе који ће вековима грејати српска срца. Генерале, сва Србад је уз тебе, свим срцем и свом душом својом!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online